Χιλιάδες διαδηλωτές σε ολόκληρη την Αίγυπτο συμμετέχουν την Παρασκευή σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με αίτημα την επαναφορά του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι στην προεδρία της χώρας.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, από την οποία προέρχεται πολιτικά ο ανατραπείς πρόεδρος, έχει κινητοποιήσει ήδη χιλιάδες μέλη και υποστηρικτές της στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις της χώρας την Παρασκευή, έχοντας τιτλοφορήσει τις νέες κινητοποιήσεις της «Σπάμε το Πραξικόπημα», σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press.

Νεαροί ακτιβιστές οι οποίοι διοργάνωσαν τις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οι οποίες οδήγησαν στην αποπομπή του κ. Μόρσι από το στρατό ετοιμάζουν επίσης μαζική διαδήλωση στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και εκφράζονται φόβοι για βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και μεταξύ διαδηλωτών και αρχών.

Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν προειδοποιήσει ότι θα δράσουν «αποφασιστικά» για να αποτρέψουν το ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων.

Οι νέες διαδηλώσεις έρχονται λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον οικονομολόγο Χαζέμ Ελ Μπεμπλάουι.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου, Άντλι Μανσούρ, τόνισε την Πέμπτη σε μήνυμά του ότι θα προστατεύσει τη χώρα από εκείνους οι οποίοι επιθυμούν «χάος και βία».