Μπαράκ Ομπάμα όπως Τρέιβον Μάρτιν. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σήμερα ότι ο θάνατος του έφηβου που έπεσε νεκρός από πυρά στη Φλόριντα πέρυσι, έχει εγείρει ερωτήματα όσον αγορά το γιατί οι Αφροαμερικανοί βιώνουν ρατσιστικές διακρίσεις.

«Ξέρετε, όταν είχε πεθάνει ο Τρέιβον Μάρτιν πέρυσι, είχα πει ότι θα μπορούσε να είναι γιος μου. Ένας άλλος τρόπος να το πω είναι ότι ο Τρέιβον Μάρτιν θα μπορούσα να είμαι εγώ, πριν από 35 χρόνια», είπε ο Ομπάμα μιλώντας στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, κάνοντας το πρώτο του σχόλιο για την υπόθεση μετά την αθώωση από ένα δικαστήριο στη Φλόριντα του Τζορτζ Ζίμερμαν, του κατηγορούμενου για το θάνατο του Μάρτιν.

Ο Ομπάμα, στις δηλώσεις του, τις οποίες έκανε χωρίς να το έχει ανακοινώσει προηγουμένως, εξήρε «την απίστευτη αξιοπρέπεια που επιδεικνύουν οι γονείς του έφηβου» Μάρτιν.

Ο Ζίμερμαν αθωώθηκε διότι σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου «τελούσε σε αυτοάμυνα».

Ο Ομπάμα επισήμανε ότι η αθώωση του ενόπλου Ζίμερμαν αντηχεί αδικίες του παρελθόντος. «Όταν εξετάζεται το γιατί στην αφροαμερικανική κοινότητα τουλάχιστον υπάρχει τόσος πόνος σχετικά με την υπόθεση αυτή, νομίζω ότι είναι σημαντικό να εξετάζεται υπό το πρίσμα των εμπειριών και μιας ιστορίας που δεν ξεχνιέται», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα κάλεσε επίσης να μειωθεί η αμοιβαία «περιφρόνηση» ανάμεσα στους αφροαμερικανούς και την αστυνομία, ενώ έθεσε θέμα επανεξέτασης της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά το πώς ορίζεται η νόμιμη άμυνα στο πολιτειακό επίπεδο.