Με 1.741.246 κατοίκους πληθυσμό την 1η Ιανουαρίου 2013, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Αυστριακής Στατιστικής Υπηρεσίας, η Βιέννη είναι από εφέτος η δεύτερη σε πληθυσμό γερμανόφωνη πόλη, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Δημαρχείο της αυστριακής πρωτεύουσας, η οποία είναι συγχρόνως και ένα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας.

Περισσότερο πληθυσμό από εκείνον της Βιέννης έχει στο γερμανόφωνο χώρο (Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία) μόνον το Βερολίνο που αριθμεί σχεδόν 3,5 εκατομμύρια κατοίκους.

Μέχρι πρόσφατα, δεύτερη σε πληθυσμό γερμανόφωνη πόλη ήταν το Αμβούργο το οποίο όμως έχει πλέον 7.000 λιγότερους κατοίκους από τη Βιέννη, αφού την 1η Ιανουαρίου 2013 κατέγραφε πληθυσμό «μόνον» 1.734.272.

Όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της διεύθυνσης Οικονομίας, Εργασίας και Στατιστικής του Δήμου Βιέννης, Κλέμενς Χίμπελε, ο πληθυσμός της Βιέννης αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και έχει αυξηθεί μετά το 2000 κατά 200.000 κατοίκους, που αντιστοιχεί στον αριθμό των κατοίκων του Λιντς, της τρίτης σε πληθυσμό πόλης της Αυστρίας.

Σύμφωνα με την Αυστριακή Στατιστική Υπηρεσία, μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες αναμένεται περαιτέρω ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της Βιέννης –που συγκαταλέγεται στις πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης του πληθυσμού τους– και οι προβλέψεις ανεβάζουν τον πληθυσμό που θα έχει το έτος 2033 σε πάνω από δύο εκατομμύρια κατοίκους.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι η Βιέννη είχε κατακτήσει, για τέταρτη στη σειρά χρονιά, την πρώτη θέση ως «η πόλη με την υψηλότερη ποιότητα ζωής σε παγκόσμια κλίμακα» στον κατάλογο των 215 μητροπόλεων του κόσμου που αξιολογούνται σε ετήσια βάση από διεθνείς εταιρείες, ενώ το 2011 είχε ανακηρυχτεί –και μάλιστα για τέταρτη στη σειρά χρονιά– «πρωτεύουσα των συνεδρίων», ως η πόλη που φιλοξενεί τα περισσότερα και μεγαλύτερα συνέδρια στον κόσμο.