Χιλιάδες έμποροι, επιχειρηματίες και λάτρεις των πούρων, πρόκειται να επισκεφθούν την Κούβα αυτή την εβδομάδα για το ετήσιο φεστιβάλ πούρων στην Αβάνα.

Όπου θα υπάρξει και μία πρωτοποριακή αποκάλυψη, καθώς θα παρουσιαστούν τα πρώτα Κουβανέζικα πούρα για γυναίκες, ανατρέποντας το κατεστημένο, που θέλει τους άνδρες να μονοπωλούν στην κατανάλωση πούρων.

Η εταιρία Habanos, η οποία ανήκει στην κρατική εταιρία Cubatabaco, έχει ανακοινώσει από πέρσι την πρόθεση να ξεπεράσει την προκατάληψη, που θέλει τα πούρα να φτιάχνονται αποκλειστικά από “δυνατά” καπνά αφού προορίζονται μόνο για άντρες.

Το αποτέλεσμα αυτής την υπέρβασης ονομάζεται Julieta και είναι ένα πούρο πιο απαλό σε γεύση, σε σχέση με τα διάσημα Romeo Y Julieta.

Στο ερώτημα εάν οι γυναίκες είναι έτοιμες να δεχθούν ένα τέτοιο προϊόν, απαντούν οι ανθρωπολόγοι, που πληροφορούν ότι οι γυναίκες έχουν μακρά παράδοση στο κάπνισμα, όπως για παράδειγμα οι γυναίκες των Μάγια, οι οποίες κάπνιζαν τα αποξηραμένα φύλλα καπνού, όπως ακριβώς έκαναν και οι άντρες.

Ενώ το 1930 η διάσημη Marlene Dietrich,είχε φωτογραφηθεί πολύ συχνά να κρατάει με χάρη ένα πούρο και πιθανότατα ήταν η πρώτη γυναίκα στο Βερολίνο, που κάπνισε δημόσια πούρα την δεκαετία του 1920.

Σημαντική αλλαγή ήρθε κατά την δεκαετία του 1990,όταν οι διάσημες γυναίκες του Χόλιγουντ, που κάπνιζαν δημόσια αυξάνονταν διαρκώς και επίσης αυξάνονταν οι επιτυχημένες γυναίκες επιχειρηματίες, οι οποίες γιόρταζαν την επιτυχία τους καπνίζοντας ένα πούρο.

Σήμερα θεωρείται ακόμα ταμπού να καπνίζουν δημόσια πούρο οι γυναίκες και συνήθως προτιμούν την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού τους.

Ένα τέτοιο παράδειγμα συνέβη και όταν η Ολυμπιακή ομάδα χόκεϊ γυναικών του Καναδά, κάπνισε πούρα θέλοντας να γιορτάσει την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου και αμέσως εισέπραξε αρνητικά σχόλια για την πράξη αυτή.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυξάνεται ο αριθμός γυναικών που θεωρούν το πούρο, σύμβολό επιτυχίας και κοινωνικής καταξίωσης.Ενώ σε πολλές χώρες οι καπνιστές αντικαθιστούν το τσιγάρο με ένα πούρο.

Σημειώνεται ότι το πούρο Julieta, φτιάχτηκε προς τιμή των γυναικών που εργάζονται στην κατασκευή πούρων, όμως στην πραγματικότητα, αυτές οι γυναίκες καπνίζουν τα ίδια ακριβώς πούρα μες τους άντρες.