Την υποστήριξή του στην κυβερνητική συντηρητική συμμαχία και στην προσπάθειά της να ξεπεράσει την πολιτική κρίση που κλόνισε τη χώρα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα.

«Θεωρώ ότι η καλύτερη λύση είναι να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της η σημερινή κυβέρνηση», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους, απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο επίσπευσης των βουλευτικών εκλογών, όπως ζητεί το σύνολο της αριστερής αντιπολίτευσης.

«Θεωρώ ότι στην τρέχουσα συγκυρία εθνικής έκτακτης ανάγκης, η κήρυξη εκλογών δεν είναι η λύση για τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Πορτογαλία», πρόσθεσε ο Καβάκου Σίλβα.

Ο αρχηγός του κράτους παρενέβη την επομένη της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων των τριών μεγαλύτερων πορτογαλικών κομμάτων με στόχο να υπάρξει μια «συμφωνία εθνικής σωτηρίας», που είχε ο ίδιος ζητήσει για να εξασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση του μνημονίου δανεισμού 78 δισ. ευρώ που είχε συναφθεί με την διεθνή τρόικα των πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) τον Μάιο του 2011.

«Τα δύο κόμματα του συνασπισμού πρέπει να συντονιστούν για να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα [δημοσιονομικής] προσαρμογής και να μπορέσει η χώρα να επιστρέψει στις αγορές» δανεισμού, πρόσθεσε ο πορτογάλος πρόεδρος.