Ο Raymond Davis, ο οποίος εργάζεται στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πακιστάν, βρέθηκε στο επίκεντρο διπλωματικού επεισοδίου καθώς συνεργαζόταν με την υπηρεσία CIA και όπως επιβεβαιώνει το αμερικανικό δίκτυο CBS έχει συλληφθεί.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο Davis, ήταν μόνιμο στέλεχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ή ανέλαβε να διεκπεραιώσει μία συγκεκριμένη αποστολή. 

 Όμως συμμετέχει στην παρακολούθηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Λαχόρης στο Πακιστάν, ενώ όπως αναφέρει το CBS, πυροβόλησε και σκότωσε δύο ενόπλους. 

 Ο Davis έχει καταθέσει ότι τα δύο άτομα προσπάθησαν να τον ληστέψουν με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η ζωή του και οι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν ότι είναι υπάλληλος της πρεσβείας στο Πακιστάν, με αποτέλεσμα να προστατεύεται από την διπλωματική ασυλία.

Αντίθετα ο φερόμενος ως πράκτορας της CIA, μεταφέρθηκε στην φυλακή Kot Lakhpat, όπου κρατούνται οι πιο επικίνδυνοι κακοποιοί.

Σημειώνεται ότι ο γερουσιαστής John F. Kerry συναντήθηκε με Πακιστανούς αξιωματούχους με σκοπό την απελευθέρωση του Davis, όμως Πακιστανικό δικαστήριο αποφάσισε την κράτηση του μέχρι τις 14 Μαρτίου, όπου θα αποφασιστεί εάν ο Αμερικανός θα δικαστεί στο Πακιστάν ή εάν θα απελευθερωθεί, λόγω διπλωματικής αυλίας.

Η σύλληψη του Davis έχει προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο στις σχέσεις Πακιστάν και ΗΠΑ,οι οποίες δεν ήταν ποτέ σχέσεις εμπιστοσύνης, όπως αναφέρει Αμερικανός αξιωματούχος στο CBS.

 Mε αφορμή αυτό το περιστατικό διευρύνεται το διπλωματικό χάσμα μεταξύ των δύο χωρών και εάν ο Davis, εργαζόταν όντως για την CIA και σκότωσε δύο ανθρώπους, το πλήγμα θα είναι πολύ μεγάλο για τις ΗΠΑ, τόνισε ο αξιωματούχος, που ζήτησε την ανωνυμία του.

Σημειώνεται ότι τόσο το Πακιστάν, όσο και οι ΗΠΑ, εξετάζουν το ενδεχόμενο αντιποίνων από τους Ταλιμπάν ή ακόμα και αντιαμερικανικών διαδηλώσεων στην περίπτωση απελευθέρωσης του Davis.

Επίσης η κυβέρνηση του Πακιστάν ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει τα δισεκατομμύρια οικονομικής βοήθειας από τις ΗΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή η Ουάσινγκτον χρειάζεται στο πλευρό της το Πακιστάν , ως σύμμαχο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.