Οι εκκλησίες εκτός από το ότι μπορούν να σώσουν την ψυχή των πιστών, μπορούν επίσης να τους βοηθήσουν να χάσουν τα περιττά κιλά.

Η πεποίθηση ότι η Βίβλος είναι τόσο αξιόπιστος οδηγός για την απώλεια βάρους όσο ένα πρόγραμμα του WeightWatchers έχει εξαπλωθεί σε εκατοντάδες εκκλησίες στις ΗΠΑ, από το αγροτικό Αρκανσο μέχρι τις πιο αριστοκρατικές γειτονιές της Νέας Υόρκης.

Οι πιστοί ακολουθούν το παράδειγμα του Στιβ Ρέινολντς, Βαπτιστή πάστορα από την Ουάσιγκτον ο οποίος έχασε 45 κιλά ακολουθώντας τις διαιτολογικές αρχές που ανακάλυψε διαβάζοντας με προσοχή την Βίβλο.

Αλλοι, ανάμεσά τους και ο συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Τι θα έτρωγε ο Ιησούς»; ("What would Jesus eat? "), δόκτωρ Ντον Κόλμπερτ επιχείρησαν να καταλήξουν σε μια δίαιτα βασισμένη σε ο, τι αναφέρεται πως έτρωγε ο Ιησούς στην Καινή Διαθήκη.

Σύμφωνα με το βιβλίο, «έτρωγε φυσικά φαγητά, πολλά λαχανικά, κυρίως φασόλια, φρούτα και έπινε πολύ νερό αλλά και κόκκινο κρασί. Ετρωγε κρέας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ίσως μια φορά το μήνα». Και αφού αυτά έτρωγε ο Ιησούς, αυτά προτείνει και το συγκεκριμένο βιβλίο: να τρώμε από όλα, αλλά με μέτρο!

Η προσευχή και η συζήτηση είναι μέρος της διαδικασίας απώλειας βάρους. Όμως, οι δίαιτες που στηρίζονται στην πίστη για την απώλεια βάρους φαίνεται πως έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα: δεν είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, λένε οι ειδικοί.