Οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες στη Συρία κατέλαβαν σήμερα την πόλη Χαν αλ Άσαλ, ένα προάστιο του Χαλεπιού και στρατηγικής σημασίας προπύργιο των δυνάμεων της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση.

Η Χαν αλ Άσαλ ήταν ένα από τα τελευταία οχυρά του καθεστώτος στην περιοχή του Χαλεπιού, η οποία γειτνιάζει με την Τουρκία.

Αυτή είναι η συνοικία στην οποία το καθεστώς και η αντιπολίτευση είχαν αλληλοκατηγορηθεί ότι είχαν εξαπολύσει μια επίθεση με χημικά όπλα, η οποία –σύμφωνα με τον απολογισμό τόσο των αρχών όσο και του Συριακού Παρατηρητηρίου– στοίχισε τη ζωή σε 30 ανθρώπους.

«Οι αντάρτες κατέλαβαν την Χαν αλ Άσαλ, που βρίσκεται σε μια στρατηγική θέση στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού», ανέφερε η ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στη Βρετανία, κάνοντας λόγο περί παράδοσης στρατιωτών.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονταν στο νότιο τμήμα της πόλης, το οποίο οι αντάρτες προσπαθούν να ελέγξουν εδώ και μήνες.

Την 11η Ιουλίου, ο ΟΗΕ είχε αποδεχθεί μια πρόσκληση της συριακής κυβέρνησης να στείλει στελέχη του στην Δαμασκό για να συζητηθεί η καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων στη σύγκρουση.

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό η Δαμασκός αρνείται να παραχωρήσει πρόσβαση σε ερευνητές του για να επαληθεύσουν τις καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων στην Χαλ αλ Άσαλ αλλά και στη Χομς, στην κεντρική Συρία, την 23η Δεκεμβρίου 2012. Τις κατηγορίες περί χρήσης χημικών έχουν διατυπώσει με βάση πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Η κατάληψη της Χαν αλ Άσαλ σημειώθηκε την επομένη μιας από τις πιο αιματηρές ημέρες από την έναρξη της σύρραξης στη Συρία, με 232 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αντάρτες (114), σύμφωνα με έναν απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

TAGS