Στους 89 ανέρχονται οι νεκροί από τον σεισμό στην κινεζική επαρχία Γκανσού, ενώ περισσότεροι από 500 είναι οι τραυματίες, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Σινχούα.

Παράλληλα, πάνω από 1.200 τα κτήρια κατέρρευσαν και δεκάδες χιλιάδες υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Οι σεισμοί έπληξαν οκτώ πόλεις στις απομακρυσμένες και ορεινές κομητείες, Μινσιάν και Ζανγκσιάν, περίπου 170 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της επαρχιακής πρωτεύουσας Λανζχού.

Στην περιοχή έχουν καταγραφεί 422 μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο να έχει μέγεθος 5,6 βαθμούς, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, επικαλούμενο εκπρόσωπο της επαρχιακής κυβέρνησης.

Οι αρχές της πόλης Ντίνγκσι, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από το σεισμό, δήλωσαν ότι πάνω από 27.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι εξαιτίας του εγκέλαδου.

Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα κινεζικά social media έδειξαν κατεστραμμένους δρόμους, ολόκληρες πλευρές βουνών να έχουν υποχωρήσει και αγροικίες να έχουν μετατραπεί σε ερείπια. Στην περιοχή έχει διακοπεί το ρεύμα, η επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων, αλλά και το διαδίκτυο.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι 3.000 αστυνομικοί και διασώστες έχουν αποσταλεί στην σεισμόπληκτη περιοχή για να προσφέρουν βοήθεια, αλλά οι κατολισθήσεις και οι πλημμύρες εμποδίζουν τις προσπάθειές τους, με τους αξιωματούχους να ανησυχούν ότι μια νέα νεροποντή θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση.

Η επαρχία Γκανσού συνορεύει με την επαρχία Σιτσουάν, όπου ένας σεισμός 6,6 βαθμών που σημειώθηκε τον Απρίλιο προκάλεσε το θάνατο 164 ατόμων και τον τραυματισμό πάνω από 6.700.