Με πρωτοβουλία των προέδρων της Σλοβενίας, Μπόρουτ Παχόρ και της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς (φωτό) θα διεξαχθεί την Πέμπτη συνάντηση των αρχηγών κρατών της νοτιοανατολικής Ευρώπης στο σλοβενικό κάστρο Μπρντο πρι Κράνιου.

Στη συνάντηση θα είναι παρών ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ως ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης, τον οποίο οι πρόεδροι των χωρών της περιοχής καλούν να συμμετάσχει στο διάλογο.

Η σύνοδος αποτελεί συνέχεια του άτυπου πολιτικού διαλόγου των αρχηγών κρατών της περιοχής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ανώτατο επίπεδο που συμφωνήθηκε στο πρόγευμα εργασίας των προέδρων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο Ζάγκρεμπ με οικοδεσπότη τον Κροάτη πρόεδρο, Ίβο Γιοσίποβιτς την 1η Ιουλίου, ημέρα ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ.

Στόχος της συνάντησης κορυφής στη Σλοβενία είναι η εξέταση της περαιτέρω δυναμικής της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ, η διερεύνηση της ικανότητας της περιοχής να επιλύει η ίδια εκκρεμή ζητήματα και ο προσδιορισμός ορισμένων έργων προτεραιότητας στους τομείς της οικονομίας και των υποδομών, κοινού ενδιαφέροντος για όλες τις χώρες της περιοχής.

Ο Γάλλος πρόεδρος κατά την παραμονή του στη Σλοβενία θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους προέδρους της Σλοβενίας, της Σερβίας, της Κροατίας, της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας και του Κοσόβου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κροατικού Τύπου, η συνάντηση στο Μπρντο πρι Κράνιου κατά κάποιο τρόπο σηματοδοτεί την έναρξη της πρωτοβουλίας με στόχο την παροχή βοήθειας στις χώρες της περιοχής στην πορεία τους προς την ΕΕ και θα έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον μία σύνοδο το χρόνο παρουσία κάποιου προέδρου ισχυρού κράτους – μέλους της ΕΕ.

Έκπληξη, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αποτελεί η συμμετοχή του Γάλλου προέδρου στη συνάντηση, η οποία εκτιμάται ως ένα σημαντικό μήνυμα, καθώς είναι ηγέτης χώρας, η οποία το τελευταίο διάστημα δεν είναι υπερβολικά θετική στη διαδικασία της διεύρυνσης.

Η εφημερίδα “Γιούταρνι Λιστ” αναφέρει ότι η διεύρυνση δεν είναι πλέον αγαπημένο θέμα στις Βρυξέλλες και σε πρωτεύουσες κρατών – μελών της ΕΕ. Εκτός από τα κράτη που γειτνιάζουν με τα δυτικά Βαλκάνια, τη Σουηδία και τα νέα κράτη – μέλη της ανατολικής Ευρώπης, οι υπόλοιπες χώρες δεν θεωρούν τη διεύρυνση της ΕΕ προτεραιότητα, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

"Στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης τους τελευταίους μήνες και τις τελευταίες εβδομάδες συνέβησαν σημαντικά γεγονότα, η Σερβία κατέληξε σε συμφωνία που οδηγεί προς εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο, στην Αλβανία διεξήχθησαν εκλογές σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και ο ηττημένος αναγνώρισε το αποτέλεσμα. Τρεις μέρες μετά την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ, η Ένωση έλαβε απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, το Μαυροβούνιο έχει ήδη αρχίσει τις διαπραγματεύσεις και για το Κόσοβο θα αρχίσει σύντομα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης" τονίζεται στο δημοσίευμα.