Οι Γάλλοι δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά παραμένουν πιστοί στο ευρωπαϊκό όραμα, όπως έδειξε η έρευνα του Ευρωβαρομέτρου που δόθηκε στην δημοσιότητα νωρίτερα σήμερα, δέκα μήνες πριν διεξαχθούν οι ευρωεκλογές.

Οι μισοί και πλέον Γάλλοι που ερωτήθηκαν (52%) δήλωσαν «απαισιόδοξοι» για το μέλλον της Ευρώπης, ένα 68% δήλωσε πεισμένο ότι «η χειρότερη φάση της κρίσης δεν έχει έλθει ακόμη», ενώ ένα 92% εμφανίστηκε πεισμένο ότι η κατάσταση της γαλλικής οικονομίας είναι «κακή».

Ένα 55% θεωρεί ότι η γνώμη του δεν έχει καμιά επίπτωση στην ΕΕ, το 67% παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει ποια είναι τα δικαιώματά του με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο, ενώ κατά ένα 38% οι ερωτηθέντες είπαν ότι δεν αισθάνονται πολίτες της ΕΕ.

Ενώ κατά το 61% οι Γάλλοι είπαν ότι αισθάνονται πολίτες της ΕΕ, ποσοστό μία μονάδα χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό έφθασε το 73% και στο Λουξεμβούργο καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό θετικών απαντήσεων στο σχετικό ερώτημα – 88%.

Πάντως παρά την κρίση το ποσοστό όσων δηλώνουν πως αισθάνονται ευρωπαίοι πολίτες δεν έπεσε κάτω από τον μέσο όρο του 2010, το 62%.

Εξάλλου το 72% των Γάλλων έκρινε ότι η ΕΕ μετράει σε διεθνές επίπεδο, ενώ ένα 62% τάχθηκε υπέρ της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και του ενιαίου νομίσματος, ευρώ. Στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι το υψηλότερο (66%, έναντι ενός μέσου όρου 51%), ενώ το χαμηλότερο καταγράφηκε στη Βρετανία, με μόλις 15%.

Η έρευνα διεξήχθη από την 10η ως την 26η Μαΐου στα 28 κράτη μέλη (η Κροατία εισήλθε στην ΕΕ επίσημα την 1η Ιουλίου αλλά συμπεριλήφθηκε στην έρευνα), με τη συμμετοχή 1.019 Γάλλων πολιτών στο δείγμα.