Οι αντάρτες της Συρίας ετοιμάζουν μια μεγάλη αντεπίθεση για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την επαρχία του Χαλεπιού, με τη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας, υποστήριξε σήμερα, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, μια πηγή της συριακής αντιπολίτευσης.

«Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε ότι το Χαλέπι, η πόλη και η επαρχία, πρέπει να περάσει στα χέρια των ανταρτών. Όπλα και πυρομαχιά, όπως αντιαρματικές ρουκέτες, καταφθάνουν καθημερινά για τη μάχη αυτή», ανέφερε η πηγή αυτή, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της.

Από την άλλη πλευρά, μία πηγή προσκείμενη στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είπε ότι ο συριακός στρατός κρατά αμυντική τάση γιατί «δεν έχει στρατιώτες ώστε να επιτεθεί».

Την Δευτέρα οι αντάρτες σημείωσαν μια πρώτη επιτυχία, καταλαμβάνοντας το Χαν αλ Άσαλ, προπύργιο των δυνάμεων του καθεστώτος στα δυτικά του Χαλεπιού. «Το επόμενο βήμα είναι η κατάληψη της Ακαδημίας Άσαντ, του στρατιωτικού μηχανικού, που βρίσκεται μεταξύ του Χαλεπιού και του Χαν αλ Άσαλ», υποστήριξε η πηγή της αντιπολίτευσης.

Εξάλλου, από το Κατάρ, ο εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης Νιζάρ αλ Χαράκι, είπε ότι ο νέος εμίρης της χώρας θα συνεχίσει να στηρίζει τους αντάρτες. Ο ίδιος ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι, μετά την ανάρρησή του στο θρόνο, δεν έχει κάνει κάμία επίσημη, λεπτομερή δήλωση για την εξωτερική πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει το εμιράτο. Υπό τη διακυβέρνηση του προκατόχου του, σεΐχη Χάμαντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, το Κατάρ ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των ανταρτών, στους οποίους παρείχε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια.

Ο αλ Χαράκι, που είναι πρεσβευτής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού στην Ντόχα, είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς πάντως ότι το Κατάρ θα συνεχίσει την πολιτική που ακολουθούσε μέχρι σήμερα. «Συναντήθηκα με τον σεΐχη Ταμίμ, του έδωσα συγχαρητήρια για το νέο ρόλο του και του επισήμανα πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσει να στηρίζει τη Συρία και εκείνος μου είπε ότι θα συνεχίσει να την στηρίζει» ανέφερε ο αλ Χαράκι.