Στους 77 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί από τον εκτροχιασμό του τρένου στις παρυφές της πόλης Σαντιάγο ντε Κομποστέλα στη Γαλικία της βόρειας Ισπανίας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό τον οποίο ανακοίνωσε το Περιφερειακό Δικαστήριο της Γαλικίας. Τραυματίστηκαν επίσης τουλάχιστον 143 άνθρωποι.

Οι διασώστες έχουν ανασύρει 73 πτώματα από τα συντρίμμια των βαγονιών του τρένου, ενώ τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο νοσοκομείο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «ορισμένα τμήματα» του τρένου δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί.

Στο σημείο του δυστυχήματος θα βρεθεί το πρωί ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος συγκάλεσε χθες έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη. Σε μήνυμά του στο twitter o κ. Ραχόι εξέφρασε την αγάπη και την αλληλεγγύη του «προς τα θύματα του τρομερού σιδηροδρομικού δυστυχήματος».

Το τρένο από τη Μαδρίτη κατευθυνόταν προς την πόλη της Φερόλ, στις ακτές του Ατλαντικού, και μετέφερε 218 επιβάτες και τέσσερις υπαλλήλους της Renfe, της ισπανικής εταιρείας σιδηροδρόμων.

Η Ισπανία διαθέτει ένα πολύ ανεπτυγμένο δίκτυο σιδηροδρόμων με γραμμές μήκους 3.100 χιλιομέτρων και είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο, μετά την Κίνα, σε ό,τι αφορά το σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας.

Ερευνώνται τα αίτια της τραγωδίας

Σε ό,τι αφορά τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας οι τοπικές αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για δυστύχημα.

Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, πιθανότερο αίτιο του δυστυχήματος είναι η υπερβολική ταχύτητα που είχε αναπτύξει το τρένο.

«Η μεγάλη ταχύτητα σε μια στροφή, μια πιθανή αιτία του ατυχήματος», έγραψε η εφημερίδα El Pais. Επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην έρευνα, η εφημερίδα ανέφερε ότι το τρένο κατά τη στιγμή του δυστυχήματος διερχόταν μια στροφή έχοντας αναπτύξει ταχύτητα 180 χιλιομέτρων ανά ώρα, ενώ το σημείο είχε περιορισμό ταχύτητας στα 80 χιλιόμετρα ανά ώρα.

«Αυτή ήταν μια πολύ-πολύ δύσκολη κλειστή στροφή. Για το λόγο αυτό στο σημείο όπου το τρένο εκτροχιάστηκε, απαγορεύεται η ταχύτητα να είναι πάνω από 80 χιλιόμτερα ανά ώρα», πρόσθεσε η El Pais.

Εκπρόσωπος της Renfe είπε ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.«Πρέπει να περιμένουμε για να μάθουμε τα αίτια του δυστυχήματος, θα ξέρουμε σύντομα την ταχύτητα όταν αναλύσουμε τα μαύρα κουτιά του τρένου», σημείωσε.

«Φονική ταχύτητα», έγραψε στον τίτλο της και η εφημερίδα El Mundo, αναφέροντας ότι το τρένο είχε αναπτύξει ταχύτητα 220 χιλιομέτρων την ώρα, σε ένα σημείο όπου η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα ήταν τα 80 χιλιόμετρα. «Η επιτάχυνση του τρένου είναι μία από τις κυρίαρχες εξηγήσεις για το δυστύχημα», έγραψε η εφημερίδα.

«Η πρώτη υπόθεση είναι, ότι η αιτία του δυστυχήματος βρίσκεται στην ταχύτητα» σχολίασε η La Voz de Galicia, η μεγαλύτερη περιφερειακή εφημερίδα της Γαλικίας.

Για δυστύχημα κάνει λόγο η ισπανική κυβέρνηση

Η ισπανική κυβέρνηση στην πρώτη υπόθεση εργασίας μετά το τραγικό συμβάν θεωρεί ότι πρόκειται για ένα τραγικό δυστύχημα, όπως είπε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Reuters.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι πρόκειται να επισκεφθεί το σημείο του εκτροχιασμού την Πέμπτη το πρωί, ανέφερε επίσης η εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη Μαδρίτη.

«Ο Ραχόι βρίσκεται σε έκτακτη σύσκεψη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον υπουργό Εσωτερικών και τον υπουργό Δημοσίων Έργων. Θα επισκεφθούν την περιοχή αύριο το πρωί», συμπλήρωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ο ισπανός πρωθυπουργός εξέφρασε την «αλληλεγγύη» του προς τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. «Θα ήθελα να εκφράσω την αγάπη και την αλληλεγγύη μου προς τα θύματα του τρομερού σιδηροδρομικού δυστυχήματος», ανέφερε ο λογαριασμός του κ. Ραχόι στο Twitter.