Κατά της απελευθέρωσης της χρήσης των ναρκωτικών τάχθηκε από το Ρίο ο πάπας Φραγκίσκος ο Α΄,  προτρέποντας τις λατινοαμερικανικές κοινωνίες να αντιμετωπίσουν τη ρίζα του προβλήματος, «τη μάστιγα της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών».

«Λύση δεν είναι η απελευθέρωση της χρήσης των ναρκωτικών, όπως συζητήθηκε σε διάφορα μέρη της Λατινικής Αμερικής, που θα μειώσει την εξάπλωση και την επιρροή της χημικής εξάρτησης», ανέφερε ο πάπας, κατά την επίσκεψή του σε μια καθολική νοσοκομειακή μονάδα που ειδικεύεται στη φροντίδα των τοξικομανών.

Ο ποντίφικας μίλησε με τοξικομανείς και το προσωπικό του νοσοκομείου «Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης», στις παρυφές της φαβέλας Μπορέλ στα βόρεια του Ρίο.

«Η μάστιγα της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, η οποία προωθεί τη βία και σπέρνει τον πόνο και τον θάνατο, απαιτεί μια πράξη θάρρους του συνόλου της κοινωνίας για την καταπολέμησή της», τόνισε.

Σύμφωνα με τον προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας «είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αποτελούν τη βάση της χρήσης (ναρκωτικών), η προώθηση μιας καλύτερης δικαιοσύνης και η εκπαίδευση των νέων στις αξίες που οικοδομούν τη ζωή».