Διαφοροποιούνται οι τουρκικές θέσεις για Αίγυπτο και Συρία

Διαφοροποιούνται οι τουρκικές θέσεις για Αίγυπτο και Συρία

Σε σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις ως σήμερα θέσεις της, προχώρησε η Άγκυρα στα θέματα της Συρίας και της Αιγύπτου.

Για πρώτη φορά η Άγκυρα ανέφερε πως η δραστηριότητα των «ακραίων» –εννοώντας τους ισλαμιστές στη Συρία– «είναι επιζήμια για την Επανάσταση στη Συρία», ενώ υπογράμμισε ότι επιθυμία της Τουρκίας είναι η διεξαγωγή εκλογών στην Αίγυπτο, το συντομότερο.

Είναι η αλήθεια ότι η πρώτη ένδειξη της διαφοροποίησης είχε εμφανιστεί κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει την περασμένη Παρασκευή στην Άγκυρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ερωτηθείς σχετικά με την Αίγυπτο, ο Νταβούτογλου είχε πει πως η ομαλοποίηση και η διεξαγωγή εκλογών είναι τα δύο βασικά σημεία για την Άγκυρα – δίχως να κάνει όμως λόγο για πραξικόπημα, όπως συνήθιζε να κάνει η τουρκική πολιτική ηγεσία.

Ο Νταβούτογλου σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ» αναφέρεται στη Συρία και την Αίγυπτο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ισχυρισμό ότι η Άγκυρα στηρίζει τους ισλαμιστές στη Συρία και συγκεκριμένα το μέτωπο αλ Νόσρα», λέει ότι «υπάρχουν κάποιες εικόνες όπως η δολοφονία ιερέων, οι απαγωγές κ.λπ. που κάνουν κάποιες ομάδες. Οι ομάδες αυτές προκαλούν, μαζί με το καθεστώς, τη μεγαλύτερη ζημιά στην επανάσταση. Συνεπώς δεν είναι σωστό να δημιουργείται η εντύπωση ότι η Τουρκία στηρίζει τις ομάδες αυτές. Ωστόσο στηρίξαμε και θα στηρίζουμε τη νόμιμη συριακή αντιπολίτευση».

Τα περί άμεσων εκλογών στην Αίγυπτο επαναλαμβάνει ο Νταβούτογλου στη συνέντευξη και απαντώντας στην ερώτηση αν η Τουρκία θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των πλευρών στην Αίγυπτο, απαντά θετικά.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο