Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη μεγαλύτερης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ», ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας επιστροφής και πάλι στην Αυστρία από την επόμενη χρονιά, των αγώνων αυτοκινήτου Φόρμουλα 1, ένδεκα χρόνια μετά από την τελευταία διοργάνωσή τους στη χώρα.

Ενόψει της μεγάλης ανησυχίας για την απασχόληση, προπάντων των νέων, η εξέλιξη αυτή δημιουργεί μια εξαιρετική ώθηση για νέες θέσεις εργασίας, είπε ο κ. Φάιμαν και παρέπεμψε στις ιδιαίτερα θετικές εκτιμήσεις γνωστού οικονομολόγου για τα οφέλη που θα αποκομίσει από τουριστική και γενικότερα από οικονομική άποψη η περιοχή.

«Αυτές οι προγνώσεις δίνουν ελπίδες για πολλές νέες θέσεις εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος και παρατήρησε πως σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, για την οποία διατυπώθηκαν ορισμένες επιφυλάξεις, ο ίδιος είναι της άποψης ότι «η οικονομία και το περιβάλλον δεν επιτρέπεται να αποτελούν ανυπέρβλητες αντιθέσεις».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Αυστρία είναι μια χώρα με πολύ υψηλές προδιαγραφές για το περιβάλλον, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη και στους αγώνες της Φόρμουλα 1.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν στη συνέντευξη του Αυστριακού καγκελάριου, η τελευταία διοργάνωση του αυστριακού Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 στην πίστα αγώνων στο Σπίλμπεργκ του ομόσπονδου κρατιδίου της Στυρίας το 2003 απέφερε έσοδα στην περιοχή ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία 10 εκατομμύρια εισπράχθηκαν σε φόρους, ενώ κέρδη αποκόμισαν 1.500 επιχειρήσεις και υπήρξε απασχόληση για σχεδόν 10.000 ανθρώπους.

Για την επόμενη χρονιά και για τη διοργάνωση του πρώτου νέου αυστριακού αγώνα της Φόρμουλα 1, που προγραμματίζεται για την 6η Ιουλίου του 2014 οι προβλέψεις ανεβάζουν τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν για την περιοχή, σε πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ με χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, μεγάλο μέρος των οποίων δεν θα είναι εποχιακές αλλά μόνιμες, καθώς η συμφωνία επιστροφής των αγώνων, προβλέπει, σε ένα πρώτο στάδιο, την ετήσια διεξαγωγή τους, τουλάχιστον μέχρι το 2020.

Στη βάση συμφωνίας που υπέγραψαν προχθές Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης των αγώνων της Φόρμουλα 1, Μπέρνι Εκλεστόουν και ο γνωστός αυστριακός επιχειρηματίας και αρχηγός της ομάδας Red Bull της Φόρμουλα-1, Ντίτερ Μάτεσιτς, το αυστριακό Γκραν Πρι επιστρέφει στην παραδοσιακή πίστα αγώνων αυτοκινήτων στο Σπίλμπεργκ.

Στο παρελθόν, κατά τις περιόδους 1970-1987 και 1997-2003, στην πίστα αυτή είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 25 Γκραν Πρι του παγκόσμιου πρωταθλήματος της Φόρμουλα 1, με τελευταίο εκείνο που είχε διεξαχθεί πριν από ακριβώς δέκα χρόνια στο οποίο νικητής είχε αναδειχθεί ο Γερμανός Μίχαελ Σούμαχερ, που είχε αναδειχθεί πολλές φορές παγκόσμιος πρωταθλητής.

Μέσα στα τελευταία πενήντα χρόνια, συνολικά 15 Αυστριακοί υπήρξαν οδηγοί αγώνων στο χώρο της Φόρμουλα 1, ένας από τους οποίους, ο διάσημος Νίκι Λάουντα, κατέκτησε τρεις φορές το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σε αυτό το είδος των σπορ, ενώ νωρίτερα ο Γιόχεν Ριντ υπήρξε το 1970, ο μοναδικός στην ιστορία οδηγός αγώνων αυτοκινήτου που στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 μετά θάνατον.