Την απελευθέρωση της ισλαμιστή έκπτωτου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, και των άλλων φυλακισμένων στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ζήτησε από τον αιγυπτιακό στρατό ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ενώ στην Αίγυπτο συνεχίζονται οι μεγάλες διαδηλώσεις υποστηρικτών και αντιπάλων του Μόρσι.

«Ο Μπαν Κι Μουν παρακολουθεί στενά και με αυξανόμενη ανησυχία τα γεγονότα στην Αίγυπτο», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Εδουάρδο ντελ Μπούι και πρόσθεσε πως «για άλλη μια φορά, ο γενικός γραμματέας καλεί όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Υποστηρίζει το δικαίωμα όλων των Αιγυπτίων να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ καλεί τις μεταβατικές αρχές να διασφαλίσουν το νόμο και την τάξη, εξασφαλίζοντας παράλληλα όλους τους Αιγύπτιους, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ «επαναλαμβάνει την έκκλησή του για μια ουσιαστική εθνική διαδικασία διαλόγου και συμφιλίωσης, που δεν αποκλείει κανέναν. Στόχος της πρέπει να είναι η χάραξη ενός οδικού χάρτη, που θα οδηγήσει στην πλήρη αποκατάσταση του ελέγχου της χώρας από τους πολίτες, τη συνταγματική τάξη και τη δημοκρατική διακυβέρνηση».

Ο Μοχάμεντ Μόρσι κρατείται μαζί με μερικούς από τους συνεργάτες του σε άγνωστη τοποθεσία, μετά την απομάκρυνσή του από την εξουσία, με στρατιωτικό πραξικόπημα στις 3 Ιουλίου.