Τέσσερα πλοία της κινεζικής ακτοφυλακής εισήλθαν και παρέμειναν μερικές ώρες στη θαλάσσια περιοχή των νησιών Σενκάκου που τελούν υπό τον έλεγχο της Ιαπωνίας στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και τα οποία διεκδικεί το Πεκίνο.

Σύμφωνα με το Τόκυο τα τέσσερα πλοία εγκατέλειψαν την περιοχή ύστερα από τρεις ώρες παραμονής.

Η Κίνα διεκδικεί τα νησιά αυτά, τα οποία μάλιστα ονομάζει Ντιαογού και η συγκεκριμένη φιλονικία έχει φέρει τις σχέσεις των δύο χωρών σε πολύ κρίσιμο σημείο.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το Πεκίνο προχωρά σε αντίστοιχες ενέργειες.

Η Κίνα στέλνει τακτικά πλοία στην περιοχή Σενκάκου/Ντιαογού αλλά και αεροσκάφη από τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν η Ιαπωνία εθνικοποίησε τρία από τα πέντε νησιά του συμπλέγματος αυτού αγοράζοντάς τα από τον ιάπωνα ιδιώτη ιδιοκτήτη τους.

Στις 24 Ιουλίου τέσσερα πλοία της κινεζικής ακτοφυλακής προσέγγισαν τα χωρικά ύδατα στα νησιά Σενκάκου αλλά έμειναν σε απόσταση 12 μιλίων από το σύμπλεγμα αυτό.

Αυτήν την εβδομάδα ο κινεζικός Τύπος έγραψε για τη συγχώνευση πολλών ναυτικών μονάδων (διεύθυνση Αλιείας, τελωνεία, θαλάσσια εποπτεία) υπό το σώμα της ακτοφυλακής.

Η αλλαγή αυτή ενδέχεται να αυξήσει τον αριθμό των πολεμικών πλοίων στην περιοχή, όπου ορισμένοι φοβούνται, κυρίως στις ΗΠΑ, ένα σοβαρό επεισόδιο μεταξύ Ιαπώνων και Κινέζων.

«Τώρα που πλέουν με τη σημαία της κινεζικής ακτοφυλακής, τα πλοία αυτά θα μπορούν να είναι εξοπλισμένα με ελαφρύ οπλισμό», δήλωσε ο 'Αρθουρ Ντινγκ, πανεπιστημιακός ερευνητής στην Ταϊβάν.