Την παράταση κατά 15 ημέρες της κράτησης του αποπεμφθέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, στο πλαίσιο των περαιτέρω ερευνών για την φερόμενη εμπλοκή του σε επιθέσεις κατά της αστυνομίας, οι οποίες αποδόθηκαν στην ισλαμιστική Χαμάς, στις αρχές του 2011, και την απόδρασή του από τη φυλακή Ουάντι Νατρούν την ίδια εποχή, διέταξε αιγυπτιακό δικαστήριο. 

Οι φερόμενες αυτές "εχθρικές ενέργειες" περιλαμβάνουν επιθέσεις σε κτίρια των υπηρεσιών ασφαλείας, αποδράσεις από φυλακή, προσχεδιασμένες δολοφονίες αστυνομικών και απαγωγή άλλων. 

Όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ,η εντολή δόθηκε από τον αρμόδιο για την έρευνα δικαστή που απήγγειλε στον Μόρσι κατηγορία για συνωμοσία με τη Χαμάς που είχε στόχο την πραγματοποίηση «εχθρικών ενεργειών» στη χώρα κατά την κλιμάκωση των διαδηλώσεων εναντίον του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι κρατείται σε μυστικό σημείο από τον στρατό, μετά την αποπομπή του στις 3 Ιουλίου.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα από την οποία προέρχεται ο Μόρσι αντέδρασε άμεσα δηλώνοντας ότι η απόφαση της δικαιοσύνης να θέσει υπό προληπτική κράτηση τον Μοχάμεντ Μόρσι για γεγονότα που χρονολογούνται στις τελευταίες ημέρες του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ σημαίνει «επιστροφή στη βία» του πρώην καθεστώτος.