Εκτός λειτουργίας έχει τεθεί το αεροδρόμιο της Βεγγάζης, καθώς οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης υπέστησαν καταστροφικές ζημιές ενώ η αντιπολίτευση κάνει λόγο για τουλάχιστον 560 νεκρούς από τότε που άρχισε η λαϊκή εξέγερση στη χώρα.

Σήμερα επικρατεί ηρεμία στην πρωτεύουσα, μετά τους χθεσινούς βομβαρδισμούς που στοίχισαν τη ζωή σε 160 ανθρώπους. "Βρέχει και ο κόσμος έχει μείνει μέσα. Βρίσκομαι στα ανατολικά της πόλης και δεν έχω ακούσει πυροβολισμούς" είπε ένας κάτοικος.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 1.400 ανθρώπων.

Από τη πλευρά του, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ, κάλεσε σήμερα τους Αιγύπτιους πολίτες που βρίσκονται στη Λιβύη να παραμείνουν στα σπίτια τους, αν αυτό είναι δυνατό, και να εφοδιαστούν με αρκετά τρόφιμα και νερό ώστε να μην χρειάζεται να βγουν στους δρόμους.

Στη Λιβύη ζουν ως 1,5 εκατομμύριο Αιγύπτιοι πολίτες. Η Αίγυπτος δεν έχει καταφέρει να απομακρύνει αεροπορικώς πολίτες της από τη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης. Εξακολουθεί να περιμένει την άδεια από τις λιβυκές αρχές εναέριας κυκλοφορίας για να προσγειώσει αεροπλάνα της στο αεροδρόμιο της Τρίπολης.

"Όσον αφορά την ανατολική Λιβύη, οι διάδρομοι του αεροδρομίου της Βεγγάζης έχουν καταστραφεί. Δεν είναι δυνατόν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο αυτό πτήσεις της Egyptair ή οποιεσδήποτε άλλες", δήλωσε ο Αμπούλ Γέιτ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός ζήτησε από τους αιγύπτιους πολίτες που ζουν στη Λιβύη να μην βγαίνουν στους δρόμους, αλλά πρόσθεσε πως όσοι είναι αποφασισμένοι να φύγουν από τη Βεγγάζη πρέπει να ταξιδέψουν οδικώς σε ομάδες για να φτάσουν στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Οι ένοπλες δυνάμεις στα σύνορα έχουν στήσει νοσοκομεία και σκηνές, ενώ έχουν εξασφαλίσει τη μεταφορά των Αιγυπτίων πολιτών που φτάνουν ως εκεί, στη βόρεια παραλιακή περιοχή Μάρσα Μάτρουχ, δήλωσε ο υπουργός.

Ο Αμπούλ Γέιτ πρόσθεσε πως το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου έχει κανονίσει να στέλνει τέσσερις πτήσεις της Egyptair καθημερινά για να απομακρύνουν αιγύπτιους πολίτες, όμως δεν έχει δοθεί ακόμη άδεια για να προσγειωθούν τα αεροπλάνα στην Τρίπολη.

Παράλληλα, ο αιγυπτιακός στρατός έχει παραταχθεί με ενισχυμένες δυνάμεις στα σύνορα της χώρας με τη Λιβύη για να διασφαλίσει κυρίως τη διέλευση των Αιγυπτίων πολιτών που εγκαταλείπουν τη σπαρασσόμενη από τη βία χώρα, ανακοίνωσε σήμερα πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Τέλος, έκτακτη σύνοδος του αραβικού συνδέσμου σε επίπεδο πρέσβεων θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα, ενώ στις 4 συνεδριάζει εκτάκτως και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.