Τον διορισμό της κας Τζάνετ Γέλεν ως προέδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) τον Ιανουάριο του 2014, όταν λήγει η θητεία του Μπεν Μπερνάνκι, ζητά σημαντική μερίδα γερουσιαστών του Δημοκρατικού Κόμματος με επιστολή την οποία έστειλε προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Η επιστολή έχει υπογραφεί από περίπου το ένα τρίτο των 54 Δημοκρατικών και των συνεργαζόμενων μαζί τους ανεξάρτητων γερουσιαστών. Αν και δεν είναι γνωστός ο κατάλογος με τα ονόματα όσων έχουν υπογράψει, φαίνεται ότι αυτοί εκπροσωπούν τη φιλελεύθερη πτέρυγα της ομάδας του Δημοκρατικού κόμματος στο σώμα.

Η επιστολή υποστηρίζει την κα Γέλεν, σημερινή αντιπρόεδρο της Fed, δήλωσαν πρόσωπα που την διάβασαν, ενώ δεν αναφέρεται στον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Λόρενς Σάμερς, ο οποίος θεωρείται ο άλλος ισχυρός υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί δήλωσαν ότι υπέγραψαν την επιστολή λόγω των ανησυχιών τους σχετικά με τις απόψεις του κ. Σάμερς για το ρυθμιστικό πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού τομέα μάλλον, παρά για τις απόψεις του όσον αφορά τη νομισματική πολιτική.

«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία μεταξύ αρκετών Δημοκρατικών για το ενδεχόμενο διορισμού του Σάμερς ως Προέδρου της Fed. Ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της κατάργησης του νόμου Γκλας - Στίγκαλ, καθώς και της κατάργησης και άλλων ρυθμίσεων», ανέφεραν πηγές του κόμματος. Ο νόμος Γκλας - Στίγκαλ ήταν της περιόδου της μεγάλης ύφεσης και απαιτούσε τον διαχωρισμό των εμπορικών από τις επενδυτικές τράπεζες. Ο νόμος αυτός καταργήθηκε το 1999, όταν ο κ. Σάμερς ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του προέδρου Μπιλ Κλίντον, πυροδοτώντας σημαντική συγκεντροποίηση του τραπεζικού τομέα. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν την ακύρωση του νόμου Γκλας - Στίγκαλ ως έναν παράγοντα που οδήγησε στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η κα Γέλεν είχε καθοριστικό ρόλο στη συνέχιση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από τη Fed και είναι γνωστό ότι υποστηρίζει ένθερμα τις χαλαρές νομισματικές πολιτικές της. Η ίδια θεωρείται από πολλούς παρατηρητές ως το φαβορί για τη διαδοχή του Μπερνάνκι όταν λήξει η δεύτερη θητεία του την 31η Ιανουαρίου του 2014.