Αισιοδοξία, έστω και συγκρατημένη, προκάλεσαν οι τελευταίες εξελίξεις στην επιχείρηση διάσωσης των δύο ανθρακωρύχων που παραμένουν εδώ και 11 μέρες εγκλωβισμένοι τριακόσια μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης λόγω της κατολίσθησης μεγάλης μάζας χωμάτων και βράχων που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλοι δύο εργάτες στο ορυχείο «Οράνοβο» στις 16 Ιουλίου.

Με γρήγορο ρυθμό προχωρούν οι εργασίες εκσκαφής νέας στοάς, η οποία πρέπει να φτάσει σύντομα στην ενδεχόμενη θέση των δύο εγκλωβισμένων ανθρακωρύχων, παρακάμπτοντας τον τόπο της κατολίσθησης όπου συνεχίζουν να τρέχουν λάσπες, απειλώντας τη ζωή των μελών των σωστικών συνεργείων.

Αυτό δήλωσε σήμερα στα βουλγαρικά ΜΜΕ ο διαχειριστής του ορυχείου Βαλέρι Μάνοφ, σύμφωνα με τον οποίο μόνο τα δύο περασμένα 24ωρα οι ανθρακωρύχοι που εργάζονται πυρετωδώς σε τρεις βάρδιες νυχθημερόν για να ανοίξουν τη νέα στοά, έχουν προχωρήσει οχτώ μέτρα.

«Προχωράμε πολύ γρήγορα. Αν δεν μας σταματήσει κάτι έκτακτο, θα φτάσουμε σύντομα στη σήραγγα «Α», όπου ελπίζουμε να βρίσκονται ο Ιβάν και ο Νικολάι», είπε ο Βούλγαρος αρμόδιος.

«Είμαι ο τελευταίος που θα ζητήσει το κλείσιμο του ανθρακωρυχείου «Οράνοβο» που δίνει ψωμί σε 262 κατοίκους του δήμου Σιμιτλί ενώ είναι ψευδαίσθηση ότι η εργασία τους στο ορυχείο (που είναι παράδοση στο δήμο μας) μπορεί να αντικατασταθεί με άλλη απασχόληση.

“Ωστόσο, ο θάνατος στο Οράνοβο πρέπει να σταματήσει». Για έξι χρόνια χάσαμε έξι ζωές. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί”, αναφέρεται σε δήλωση του δημάρχου της περιοχής Σιμιτλί της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας, Απόστολ Απόστολοφ με αφορμή των αντιφατικές διαθέσεις που επικρατούν στην ομώνυμη πόλη, η οποία απέχει περίπου 60 χλμ από τα σύνορα της Ελλάδας.

«Σε όσους μου λένε, ότι οι ανθρακωρύχοι θα με μισήσουν επειδή ζήτησα είτε να υπάρξουν εγγυήσεις για ασφαλείς συνθήκες εργασίας στο «Οράνοβο, είτε το ορυχείο να κλείσει, θα απαντήσω, ότι προτιμώ να με μισούν αλλά να είναι ζωντανοί παρά να με αγαπάνε, αλλά νεκροί…» δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης στη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ.

Το πρόσφατο θανατηφόρο δυστύχημα στο «Οράνοβο» έγινε αφορμή οι αρμόδιες αρχές να αρχίσουν έρευνα για τις συνθήκες εργασίας στα ορυχεία σε όλη τη Βουλγαρία, ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ντραγκομίρ Στόινεφ.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο αξιωματούχο, η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του προσωπικού των ορυχείων, αλλά και να αποδώσει ευθύνες στους ασυνείδητους εργοδότες που «εξοικονομούν» χρήματα περιορίζοντας τα μέτρα ασφαλείας.