Διακυβερνητική σύνοδος Βουλγαρίας - ΠΓΔΜ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στη βουλγαρική κωμόπολη Κιούστεντιλ ( βρίσκεται κοντά στα σύνορα των δύο χωρών). Στη σύνοδο θα προεδρεύσουν οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Πλάμεν Ορεσάρσκι και της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, οι οποίοι θα έχουν και κατ΄ ιδίαν συνάντηση.

Τον κ.Γκρούεφσκι θα συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδιος για οικονομικά θέματα και οι υπουργοί Εξωτερικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Γεωργίας.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ «MIA», από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανέφεραν ότι η διακυβερνητική της Κυριακής αποτελεί «θετικό βήμα στην αναβάθμιση των σχέσεων καλής γειτονίας και συνέχιση της θετικής πρακτικής πραγματοποίησης συναντήσεων με τις ηγεσίες των γειτονικών χωρών και διακυβερνητικών συνεδριάσεων».

Πρόσφατα, ανάλογη διακυβερνητική πραγματοποιήθηκε με τη Σερβική Κυβέρνηση στο Βελιγράδι, ενώ υπάρχει πρόθεση και θετική απάντηση σε ανάλογες πρωτοβουλίες της ΠΓΔΜ για κοινές κυβερνητικές συνεδριάσεις με την Αλβανία και το Κόσοβο, υπογράμμίζεται από την πλευρά της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

«Η επικείμενη συνάντηση με μέλη της Βουλγαρικής Κυβέρνησης είναι στο πνεύμα της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων και της αναβάθμισης και ανάπτυξης των σχέσεων καλής γειτονίας και συνιστά μήνυμα προοπτικής για την περιοχή ότι στο μέλλον θα είναι συνολικά ενταγμένη στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς. Θα δοθεί δυνατότητα να συζητηθούν αρκετά ζητήματα, όπως η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας, προγράμματα έργων υποδομής, εμπορικές συναλλαγές, συνεργασία στον τομέα της Γεωργίας, καθώς και άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Σε κάθε περίπτωση, αυτό συνιστά θετικό διάλογο μεταξύ γειτόνων καθώς και θετικό βήμα για την προοπτική της περιοχής», δήλωσε στο «MIA» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Αλεξάνταρ Γκιοργκίεφ.