Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόκειται να εξετάσει την απελευθέρωση 100 και πλέον Αράβων κρατουμένων στις φυλακές του Ισραήλ, ώστε να δοθεί ώθηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες οι οποίες αναμένεται να επαναληφθούν στην Ουάσινγκτον την Τρίτη, είπαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι σήμερα.

Την συγκατάθεσή του να απελευθερωθούν οι φυλακισμένοι αυτοί, που κρατούνταν ήδη πριν συναφθεί η συμφωνία του 1993 του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους, φέρεται να έχει ήδη δώσει ο Νετανιάχου, ο οποίος όμως θέλει να λάβει την έγκριση του υπουργικού του συμβουλίου προκειμένου να διασκεδάσει τις πιθανές αντιδράσεις Ισραηλινών πολιτών, οργανώσεων και κομμάτων. Ανάμεσα στους φυλακισμένους είναι άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για επιθέσεις που είχαν προκαλέσει θανάτους, διευκρίνισαν σε δηλώσεις που έκαναν ζητώντας να μην κατονομαστούν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Το σχέδιο του Νετανιάχου φέρεται να προβλέπει την απελευθέρωση των κρατουμένων αυτών σε τέσσερις φάσεις σε μια περίοδο εννέα μηνών, κατά τις ίδιες πηγές.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς έχει απαιτήσει από το Ισραήλ να απελευθερώσει τους κρατούμενους αυτούς, που κρατούνται όλοι για πάνω από 20 χρόνια, κάτι που ο ίδιος θεωρεί προαπαιτούμενο για την επανέναρξη των ισραηλινοπαλαιστινιακών διαπραγματεύσεων.

Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να ονομάσει τον Νετανιάχου επικεφαλής ενός τετραμελούς κυβερνητικού συμβουλίου που θα εξετάσει και θα εγκρίνει οριστικά την απελευθέρωση των 100 φυλακισμένων.