Καταγγελίες ότι η ιστοσελίδα του ιδρύματος της Κάρλα Μπρούνι, της συζύγου του γάλλου τέως προέδρου Νικολά Σαρκοζί, χρηματοδοτήθηκε με κρατικά, υπέρογκα έξοδα προκαλούν αναταραχή στη Γαλλία.

Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Change.org ανέφερε ότι «τουλάχιστον 62 χιλιάδες πολίτες στηρίζουν ενυπογράφως» την πρωτοβουλία του, να διεκδικηθεί από την τέως Πρώτη Κυρία το ποσό των 410.000 ευρώ (330.000 το '11 και άλλες 80.000 το '12, μέχρι την 15η Μαΐου), που χρεώθηκαν «ως κρατικά έξοδα» για να είναι σε λειτουργία η ιστοσελίδα του δικού της ιδρύματος (www.carlabrunisarkozy.org).

Από την πλευρά της η Μπρούνι διαψεύδει μέσω της ιστοσελίδας αυτής.

Πρόσφατη έκθεση του γαλλικού Ελεγκτικού συνεδρίου καταλόγισε «ατασθαλίες στην διαχείριση των κονδυλίων για την επικοινωνία στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων την εποχή της προεδρίας Σαρκοζί», επικρίνοντας το γεγονός ότι με τον προϋπολογισμό της προεδρίας χρηματοδοτείτο η ιστοσελίδα του ιδρύματος της Κάρλα Μπρούνι.

Παράλληλα, επαινεί το ότι η ίδια πρακτική δεν υιοθετήθηκε επί ημερών της προεδρίας του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ.

Στην ιστοσελίδα του ιδρύματός της η Κάρλα Μπρούνι υποστήριξε ότι, μέσα σε μια τετραετία που συμπλήρωσε, ήδη, η λειτουργία του, αυτό μπόρεσε και προσέφερε, αθροιστικά, περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες, ώστε να έχουν πρόσβαση σε γεγονότα πολιτιστικά.

Κάνει επίσης λόγο για αυθαίρετη συρραφή γεγονότων από την πλευρά του Change.org., η οποία «προσβάλλει και την σοβαρότητα αλλά και την λιτή διαχείριση» που διακρίνει το ίδρυμα Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί.

Η τέως Πρώτη κυρία αναφερόμενη στο ίδρυμά της, μίλησε για αυτοχρηματοδότηση, αφού «δεν μάς χρηματοδοτεί ούτε το κράτος, μα ούτε κάποια τρίτη οντότητα κατά το χρονικό διάστημα που λειτουργεί η ιστοσελίδα μας».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνονται καταγγελίες για τα οικονομικά του ιδρύματος αυτού. Πράγματι στις αρχές 2012 το εβδομαδιαίο παρισινό περιοδικό Marianne έγραψε ότι, με τρόπο αμφιλεγόμενο και αντικανονικό, το Παγκόσμιο Ταμείο κατά του AIDS ενίσχυσε με 2,7 εκα. ευρώ τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες της τότε Πρώτης κυρίας της Γαλλίας, αλλά και το φιλανθρωπικό έργο φιλικών της προσώπων από το στενό περιβάλλον της.