Διεργασίες στα Ηνωμένα Έθνη που θα οδηγήσουν σε ένα δεύτερο Μπύργκενστoκ και διεθνή διάσκεψη για τη λύση του Κυπριακού, είναι σε πλήρη εξέλιξη, σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα της Κυπριακής εφημερίδας “Φιλελεύθερος”.

Σε ανταπόκριση της εφημερίδας από τη Νέα Υόρκη, περιγράφεται το σενάριο που έχουν προκρίνει ο ΟΗΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία και -σύμφωνα με το δημοσίευμα- αυτό προβλέπει “εξουδετέρωση της παρούσας διαδικασίας” μεταξύ των ηγετών των δύο πλευρών στην Κύπρο, εντατικοποίηση των εξελίξεων και -τελικά- παραπομπή του Κυπριακού σε διεθνή διάσκεψη, αμέσως μετά της τουρκικές εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου. Με βάση της εκτιμήσεις του ανταποκριτή και της εφημερίδας, το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή θα αποτελέσει η έκθεση για την Κύπρο που θα υποβάλλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας του, Μπαν Κι Μουν, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Το πλήρες κείμενο του “Φιλελεύθερου” έχει ως εξής:

Θα αναδείξουν αναποτελεσματικότητα διαδικασίας και θα συγκαλέσουν πολυμερή
Ετοιμάζουν νέο Μπύργκενστοκ τα Ηνωμένα Έθνη

Όλοι οι σχεδιασμοί και τα σενάρια που διαμορφώνονται παρασκηνιακά από την Ομάδα Κυπριακού των Ηνωμένων Εθνών παραπέμπουν στη σύγκληση μιας διάσκεψης τύπου Μπύργκενστοκ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το σκηνικό που στήνεται χρονικά τοποθετεί το ενδεχόμενο σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης μετά τις τουρκικές εκλογές του Ιουνίου. Στόχος είναι να υπάρξει μια εντατικοποίηση που θα οδηγεί σε διεθνή διάσκεψη. Βασικό εργαλείο για την προώθηση αυτού του σεναρίου είναι η εξουδετέρωση της παρούσας διαδικασίας. Και τούτο, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, θα γίνει μέσα από την ανάδειξη της αναποτελεσματικότητας της διαδικασίας. Η φόρμουλα που διαμορφώνεται θα αναδεικνύει, λοιπόν, την αδυναμία της διαδικασίας να οδηγήσει σε συμφωνία, μετά από τρία χρόνια συνομιλιών, θα κλειδώνει τις μέχρι σήμερα συγκλίσεις και θα αφήνει τις διαφωνίες να επιλυθούν σε μια πολυμερή σύνοδο, η σύνθεση της οποίας θα καθορισθεί αργότερα. Οι πληροφορίες γύρω από το ενδεχόμενο αυτό πυκνώνουν την τελευταία περίοδο, γεγονός που ανάγκασε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δηλώσει δημόσια πως δεν αποδέχεται «ούτε τετραμερή, ούτε πενταμερή, ούτε και ένα νέο Μπύργκενστοκ».

Σε αυτή την προσπάθεια τα Ηνωμένα Έθνη έχουν τη στήριξη, όπως πάντα, των Αγγλοαμερικανών, ενώ με το σενάριο αυτό φλερτάρει και η Άγκυρα.

Οι επόμενοι δυο σταθμοί στο Κυπριακό αναμένεται να φωτίσουν περισσότερο τόσο τις προθέσεις των εν δυνάμει μεσολαβητών όσο και τα επόμενα βήματα. Πρώτος σταθμός θα είναι η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν κι Μουν, που θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας στο τέλος του τρέχοντος μηνός. Δεν αναμένεται, παρά την ανησυχία Αθήνας και Λευκωσίας, να αποδώσει ευθύνες στην παρούσα φάση. Θα αναδείξει, ωστόσο, την αδυναμία και την αναποτελεσματικότητα της διαδικασίας, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για διαφοροποίησή της. Δεύτερος σταθμός, θα είναι η νέα συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, που χρονικά τοποθετείται το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου. Στη συνάντηση αυτή αναμένεται ότι θα καθορισθούν τα επόμενα βήματα. Εκεί θα προβληθεί ως η μόνη διέξοδος ένα νέο Μπύργκενστοκ. Η άλλη επιλογή που θα προβάλλεται, θα είναι το οριστικό αδιέξοδο και η εγκατάλειψη των προσπαθειών από το διεθνή οργανισμό.