Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ αποκλείει το να υπάρξουν νέες περικοπές των κρατικών δαπανών ή να μειωθεί ο αριθμός των υπουργείων από τα 39 σήμερα, αφού θεωρεί ότι τα οφέλη τέτοιων μέτρων όσον αφορά την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης θα ήταν επουσιώδη, σε μια συνέντευξή της που δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα Folha de São Paulo.

Όλα τα δυνατά μέτρα περιστολής των δημοσιονομικών εξόδων έχουν ήδη ληφθεί και η μείωση του αριθμού των υπουργείων ενδέχεται να δυσχεράνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, είπε η Ρουσέφ στην συνέντευξή της.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας επέμεινε ότι ο υπουργός Οικονομικών Γκίντου Μάντεγκα «θα παραμείνει εκεί όπου βρισκόταν πάντοτε: στο υπουργείο Οικονομικών».

Επικριτές του Μάντεγκα αξιώνουν να παραιτηθεί, ερίζοντας πως οι προσπάθειές του να αναζωογονήσει την οικονομική ανάπτυξη έχουν αποτύχει και ότι έχει πλήξει την αξιοπιστία και την πίστη στην ορθότητα του πλαισίου πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Η Βραζιλία, η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, πλήττεται από ένα κύμα μαζικών διαδηλώσεων, κυρίως από νέους που διαμαρτύρονται για την διαφθορά, την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, το υψηλό κόστος ζωής και την έλλειψη θέσεων εργασίας.

Η πρόεδρος υπερασπίστηκε τις πολιτικές της, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να βρίσκεται υπό έλεγχο, η εργατική δύναμη αυξάνεται, τα μέτρα για την μείωση του χρέος το έχουν φέρει σε σχεδόν ιστορικό χαμηλό και ότι οι επενδύσεις σε πεδία-κλειδιά αυξάνονται, αν και αργά. «Αναπτυσσόμαστε ακόμη, παρά το ότι αντιμετωπίζουμε μια καταιγίδα», είπε η Ρουσέφ στην εφημερίδα.

Η δημοτικότητα της Ρουσέφ έχει σημειώσει ελεύθερη πτώση στις δημοσκοπήσεις και γίνονται όλο και πιο έντονες εκκλήσεις να επιστρέψει στο προσκήνιο ο δημοφιλής προκάτοχός της Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο πολιτικός της μέντορας.

Ερωτηθείσα εάν ο Λούλα θα μπορούσε να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία, η Ρουσέφ είπε ότι «δεν γνωρίζω εάν ο Λούλα θα επέστρεφε, διότι δεν έφυγε ποτέ, δεν εγκατέλειψε» την κυβέρνηση.

Ο Λούλα, ο οποίος αναδείχθηκε δύο φορές πρόεδρος υπηρετώντας από το 2003 ως το 2010, έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι προτίθεται να διεκδικήσει εκ νέου το αξίωμα.

«Ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει και ό,τι κατεβαίνει ανεβαίνει», απάντησε η Ρουσέφ ερωτηθείσα από την Φόλια για την δημοτικότητά της. Τις τελευταίες εβδομάδες, τρεις εταιρείες δημοσκοπήσεων έχουν καταγράψει πτώση κατά μέσον όρο 30% της δημοτικότητας τόσο της ιδίας, όσο και της κυβέρνησής της από τα επίπεδα-ρεκόρ όπου βρίσκονταν.

Η Ρουσέφ απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.