Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε σήμερα Πέμπτη τη Βόρεια Κορέα να ξαναρχίσει διάλογο με την διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό της πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι εάν δεν το κάνει ρισκάρει ο λαός της να αντιμετωπίσει ακόμα δυσκολότερες συνθήκες.

"Η συνεχιζόμενη επιδίωξη απόκτησης πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα θα την οδηγήσει μόνο σε περισσότερη απομόνωση και λιγότερη ασφάλεια. Αλλά υπάρχει κι ένας άλλος δρόμος για τη Βόρεια Κορέα", είπε ο Ομπάμα μιλώντας σε στρατιώτες των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης για την Ημέρα των Βετεράνων, με την οποία τιμήθηκαν τα θύματα του πολέμου της Κορέας.

Στην ομιλία του σε αμερικάνικη στρατιωτική βάση στη Σεούλ, ο Ομπάμα είπε πως το οπλικό πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ και η βύθιση ενός νοτιοκορεάτικου πολεμικού την οποία η Ουάσινγκτον επιρρίπτει στη ΛΔ Κορέας σηματοδοτούν μια πορεία "σύγκρουσης και προκλήσεων".

Πρόσθεσε ότι η Πιονγκγιάνγκ "δεν πρέπει να σφάλλει: οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα ταλαντευτούν ποτέ όσον αφορά την δέσμευσή μας στην ασφάλεια της Δημοκρατίας της Κορέας".