Οι άνεργοι που θα αρνηθούν μια προσφορά εργασίας θα χάνουν το επίδομά τους--65 στερλίνες την εβδομάδα--για τρεις μήνες και αυτοί που θα αρνηθούν τρεις προσφορές θα στερούνται τα επιδόματα τριών χρόνων, σύμφωνα με σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης.

 

Η σκλήρυνση των μέτρων σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα υποχρεωτικής εργασίας για τους ανέργους, θα "ξαναφέρει τον κόσμο πίσω στην εργασία", τόνισε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

"Αν οι άνθρωποι είναι σε θέση να εργάζονται και τους προτείνουν δουλειά θα πρέπει να την παίρνουν. Αυτή είναι η συμφωνία", διευκρίνισε ο Κάμερον από την Σεούλ και πρόσθεσε: "Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: αν είστε σε θέση να εργάζεστε, τότε δεν αποτελεί πλέον επιλογή για σας μια ζωή που να εξαρτάται από επιδόματα".

Η συντηρητική κυβέρνηση της Βρετανίας προβλέπει επίσης να υποχρεώσει τους ανέργους να προσφέρουν κοινωνική εργασία, αλλιώς θα διακόπτονται τα επιδόματα τους.

Οι άνεργοι στην Βρετανία υπολογίζονται περίπου στα 2,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, όμως μόνο το 1,5 εκατομμύρια παίρνουν επίδομα ανεργίας.

Το επίδομα ανεργίας μπορεί να μειωθεί ή να διακοπεί ακόμα και για 26 εβδομάδες αν ένας άνεργος δεν είναι συνεπής στο ραντεβού του με τον σύμβουλό του σε "εργατικό κέντρο" ή αν αρνηθεί μια διαθέσιμη θέση εργασίας. Αυτό το μέτρο εφαρμοζόταν σπάνια μέχρι τώρα, υπογραμμίζει το περιβάλλον το Κάμερον.

Στο πλαίσιο της Λευκής Βίβλου που παρουσιάζεται σήμερα, οι άνεργοι στη Βρετανία θα πρέπει να προσφέρουν 30 ώρες την εβδομάδα κοινωνική εργασία, αν δεν θέλουν να χάσουν το επίδομά τους.

Η Λευκή Βίβλος θεσπίζει επίσης ένα "συνολικό" επίδομα αντί για τα 30 που υπάρχουν σήμερα (ανεργίας, οικογενειακό, κατοικίας κλπ). Το επίδομα αυτό θα ισχύσει από το 2013.