Η προσπάθεια καταστολής της εξέγερσης στην Λιβύη, με βομβαρβισμούς από την πολεμική αεροπορία και την χρήση τανκς, ελικοπτέρων, αλλά και ξένων μισθοφόρων από το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, έχει προκαλέσει διεθνής αντιδράσεις καθώς όλες οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μία άνευ προηγουμένου γενοκτονία εις βάρος του λαού της Λιβύης.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ υποστήριξε απόψε ότι ο συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι κήρυξε τον πόλεμο εναντίον του λαού του, χαρακτηρίζοντας "πολύ, πολύ τρομακτικό" το διάγγελμα του Λίβυου ηγέτη.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Μέρκελ ζήτησε από τις λιβυκές αρχές να σταματήσουν τη βία "εναντίον του ίδιου του λαού" της χώρας, προσθέτοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Γερμανία θα εξετάσει την πιθανότητα να επιβληθούν "κυρώσεις" στη Λιβύη.

Περισσότεροι από χίλιοι διαδηλωτές στο Λονδίνο κάλεσαν σήμερα την βρετανική κυβέρνηση να αναλάβει δράση για την απομάκρυνση από την εξουσία στη Λιβύη του συνταγματάρχη Καντάφι, με συνθήματα όπως "δράστε τώρα πριν την γενοκτονία στη Λιβύη", "σταματήστε τις δολοφονίες των πολιτών τώρα" και "Ο Θεός να μας βοηθήσει να διώξουμε τον Καντάφι".

Επίσης εκατοντάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου της Γάζας και υποστηρικτές της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους της πόλης της Γάζας διαδηλώνοντας κατά του του Μουάμαρ Καντάφι.

Οι διαδηλωτές έκαψαν φωτογραφίες του συνταγματάρχη Καντάφι και φώναζαν συνθήματα ζητώντας να παραιτηθεί μετά από 41 χρόνια στην εξουσία. Επίσης σε ανακοίνωσή της η Χαμάς αναφέρει ότι "καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις σφαγές των πολιτών, τις αεροπορικές επιδρομές κατά των διαδηλωτών και τα πυρά κατά του λιβυκού λαού που ζητά την ανατροπή του καθεστώτος".

Η Τυνησία ζήτησε σήμερα "τον άμεσο τερματισμό της χρήσης βίας στη Λιβύη κατά αθώων πολιτών" και την άμεση διακοπή των επικίνδυνων, αιματηρών και επώδυνων επεισοδίων".

Η Τυνησία εκφράζει τη βαθύτατη λύπη της για τις πολυάριθμες απώλειες ανθρώπινων ζωών και παρακολουθεί με ανησυχία την κλιμάκωση της κατάστασης στη Λιβύη και την μεγάλη αύξηση του αριθμού των θυμάτων λόγω της χρήσης δυσανάλογης βίας των δυνάμεων της τάξης κατά των άοπλων πολιτών που έχουν συρρεύσει στις μεγάλες πόλεις" προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Τυνησία "είναι έτοιμη να προσφέρει στους τραυματισμένους λίβυους πολίτες τα μεγάλα νοσοκομεία της και πρόκειται να ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια για αιμοδοσία μέσω του τυνησιακού Ερυθρού Σταυρού" επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τυνησίας.

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η εφημερίδα L' Osservatore Romano, του Βατικανού, με τίτλο: "Το αίμα του Λιβυκού λαού",σημειώνει ότι το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι κάλεσε την "πολεμική αεροπορία, και σύμφωνα με διάφορες πηγές, και μισθοφόρους".

Υπογραμμίζει επίσης ότι σε σχέση με την Τυνησία και την Αίγυπτο, όπου οι λαϊκές διαδηλώσεις ανάγκασαν τους ηγέτες να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, "η Λιβύη έχει μια ιστορία πάλης μεταξύ των φυλών, για λόγους τόσο εθνικούς όσο και θρησκευτικούς, και αυτοί θα μπορούσαν να επαληθευτούν και πάλι, συμβάλλοντας στο να γίνει η κατάσταση ακόμη πιο εκρηκτική".

Προτάσσει "την ομόφωνη καταδίκη της βίαιης καταστολής" στις διεθνείς αντιδράσεις, "αλλά επίσης και τις ανησυχίες για πιθανή ανεξέλεγκτη μετανάστευση, καθώς και εκτιμήσεις αυστηρά οικονομικού χαρακτήρα". Σημειώνει επίσης ότι "εκτός από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, υπάρχει και το ενδεχόμενο ενός πιθανού κλεισίματος των Λιβυκών αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.