Δύο ιρανικά πολεμικά πλοία εισήλθαν σήμερα το απόγευμα στα νερά της Μεσογείου μετά από το πέρασμά τους από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα το πρωί τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει "με αποφασιστικότητα" κατά της ιρανικής ναυτικής αυτής αποστολής, που χαρακτηρίστηκε από το Ισραήλ ως "προβοκάτσια".

Τα δύο πλοία προερχόμενα από την Ερυθρά Θάλασσα πέρασαν σήμερα την αυγή από τη Διώρυγα κάτι που γίνεται για πρώτη φορά από την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν το 1979.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Fars τα πλοία είναι το Kharg, ένα πλοίο ανεφοδιασμού 33 χιλιάδων τόννων, και το lvand, μια φρεγάτα παρακολούθησης. Και τα δύο είναι βρετανικής κατασκευής. Το πρώτο μεταφέρει 250 άτομα και μπορεί να φιλοξενήσει έως και τρία ελικόπτερα ενώ το δεύτερο είναι εξοπλισμένο με τορπίλλες και με πυραύλους.

Τα δύο πλοία πραγματοποιούν "μια επίσκεψη ρουτίνας" που θα τα οδηγήσει έως τη Συρία, ανέφερε μια ιρανική διπλωματική πηγή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο ιρανικά πολεμικά πλοία θα επιστρέψουν και θα ξαναπεράσουν τη Διώρυγα στις 3 Μαρτίου.

Παράλληλα το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό αύξησε το επίπεδο συναγερμού του μετά την είσοδο στη Μεσόγειο σήμερα δύο ιρανικών πλοίων, και θα "ανταποκριθεί άμεσα" σε κάθε κίνηση που θα θεωρηθεί προκλητική, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας.

TAGS