Η ουκρανική κυβέρνηση ανήγγειλε ότι αποστέλλει ένα μεταγωγικό πολεμικό αεροσκάφος , ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν Ουκρανοί πολίτες από την Λιβύη, οι οποίοι υπολογίζονται σε τρείς χιλιάδες.

 

Ένα στρατιωτικό Ιλιούσιν 76MD αναμένεται να απογειωθεί από το Κίεβο και προορισμός του αεροπλάνου θα είναι ή το πολιτικό ή το στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην Τρίπολη, όπως αναφέρθηκε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Ντικουσάροφ.

Όμως, με την πρώτη πτήση, θα μπορέσουν να επαναπατριστούν 170 Ουκρανοί και το ουκρανικό διπλωματικό προσωπικό θα έχει προτεραιότητα.

Μεταξύ των Ουκρανών πολιτών περιλαμβάνονται πολλοί Ουκρανοί γιατροί και οι περισσότεροι έχουν αποσταλεί υποχρεωτικά μετά τις 15 Φεβρουαρίου στην Βεγγάζη, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη όπου, όπως ανακοινώνεται από τις λιβυκές αρχές, "εργάζονται γιά το καλό της επανάστασης".

Ο γιατρός Μιχαήλο Φιρτέλ, από το Τζιτομίρ της Ουκρανίας, τόνισε ότι "ζούμε την αληθινή κόλαση...με εκατοντάδες νεκρούς, τραυματίες, που συρρέουν στα τοπικά νοσοκομεία".

Ανέφερε επίσης, ότι ένοπλοι του καθεστώτος παρόντες στα νοσοκομεία διώχνουν και την παραμικρή ιδεά μιάς διαφυγής από τη Βεγγάζη, καθιστώντας σαφές ότι η αντιπολίτευση, που δρά στη Βεγγάζη, "θα λάβει απάντηση από τις κυβερνητικές δυνάμεις και επομένως ότι ο όγκος της ιατρικής δουλειάς αναμένεται να είναι πολύ φορτωμένος. Μετά ένα τριήμερο δουλειάς, συνεχώς, είδα γιατρούς να λιποθυμάνε", είπε ο Φιρτέλ, μιλώντας στην Κομσομόλσκαγια Πράβδα.

Το Κίεβο διέψευσε επίσημα ότι Ουκρανοί πιλότοι χρησιμοποιήθηκαν για να βομβαρδίσουν από αέρος τους διαδηλωτές στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης.