Λίβυοι εξόριστοι, πολυ βρίσκονται στην Σουηδία, καταγγέλλουν ότι Αφρικανοί μισθοφόροι που πληρώνονται από τον Μουάμαρ Καντάφι εμπλέκονται στις βίαιες ταραχές στη Λιβύη, περιπολούν στους δρόμους και πυροβολούν όσους προσπαθούν να βγουν από τα σπίτια τους.

"Προέρχονται από το Τσαντ, τη Νιγηρία και άλλα μέρη. Πολλοί Λίβυοι στρατιώτες πήραν το πλευρό των διαδηλωτών. Όμως αυτοί που πυροβολούν είναι οι επίλεκτοι στρατιώτες και οι μισθοφόροι", διαβεβαίωσε ο 50χρονος Σάμπαν Εγκάλε.

Την Δευτέρα οι επικοινωνίες με τη Λιβύη είχαν διακοπεί αλλά σήμερα πολλοί εξόριστοι ενημερώθηκαν από τους συγγενείς τους για την παρουσία μισθοφόρων που συμμετέχουν στην καταστολή των κινητοποιήσεων.

"Μίλησα για λίγα λεπτά με τον εξάδελφό μου, τον Γιασίν, στην Τρίπολη, σήμερα το πρωί. Μου εξήγησε πως όταν οι άνθρωποι βγαίνουν έξω, τους πυροβολούν οι μισθοφόροι", δήλωσε ο Τζο Τουάεϊχ, ένας 37χρονος Λίβυος που ζει στη Στοκχόλμη εδώ και εννέα χρόνια. "Δεν είναι Λίβυοι, το κατάλαβε επειδή τους άκουσε να μιλούν γαλλικά", πρόσθεσε.

Ο Τουάεϊχ, μαζί με περίπου 50 συμπατριώτες του, συμμετείχαν σε διαδήλωση κατά του Καντάφι που οργανώθηκε σήμερα στο κέντρο της Στοκχόλμης.

Στην πλατεία Σέργκελς Τοργκ, όπου οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως "Κάτω ο δικτάτορας" ή "Καντάφι, δολοφόνε!", πέντε νεαροί Λίβυοι έμειναν έξω όλη τη νύχτα, αψηφώντας το πολικό ψύχος, αφού τη νύχτα η θερμοκρασία πέφτει γύρω στους -15 με -20 βαθμούς.

"Θα μείνουμε εδώ μέχρι να φύγει ο Καντάφι. Φυσικά κάνει κρύο, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με όσα υποφέρουν τα αδέλφια μας στη Λιβύη", είπε ένας 26χρονος φοιτητής.