Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) φέρονται να δηλώνουν πως παρ' όλες τις οικονομικές δυσκολίες «δεν υπάρχει βούληση για τερματισμό της παρουσίας της ευρωπαϊκής αποστολής στο Κόσοβο (EULEX), τον Ιούνιο του επόμενου έτους».

Αντίθετα, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, υπάρχουν σχέδια ανασυγκρότησης και μείωσης των υπαλλήλων που στελεχώνουν την αποστολή.

«Θα υπάρξουν αλλαγές, αλλά δεν θα τερματιστεί η θητεία της αποστολής» δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, στην εφημερίδα «Τριμπούνα» της Πρίστινας.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, η ομάδα των εισαγγελέων και όλων όσοι εμπλέκονται στην έρευνα για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο, που διεξάγεται στη βάση των όσων υποστηρίζει στη γνωστή έκθεσή του ο Ντικ Μάρτι, θα καταστούν ξεχωριστό σώμα.

Μέχρι στιγμής δεν είναι, ωστόσο, γνωστό εάν αυτό το τμήμα της ευρωπαϊκής αποστολής θα εργαστεί μόνο με τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες από την έκθεση του Ντικ Μάρτι ή εάν θα διευρύνει τη δράση του και θα εξελιχθεί σε ένα είδος δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί στο Κόσοβο.

Η συγκεκριμένη ομάδα, μάλιστα, αναμένεται να παραμείνει υπό την εντολή της ΕΕ και να μην μετακυλήσει στα Ηνωμένα Έθνη, όπως έχει προταθεί από ορισμένους κύκλους.

Η υπόλοιπη αποστολή της ΕΕ στην περιοχή θα χωριστεί σε τρεις βραχίονες: ο ένας θα αφορά την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς και σε αυτόν θα συμμετέχουν οι εισαγγελείς και το υπόλοιπο δικαστικό σώμα της EULEX. Ο δεύτερος βραχίονας θα παρέχει συμβουλευτικό έργο και θα επιτηρεί τους κεντρικούς θεσμούς του Κοσόβου, ενώ ο τρίτος θα επικεντρωθεί στο βόρειο Κόσοβο και σε ζητήματα που σχετίζονται με τη συμφωνία που επετεύχθη, στις Βρυξέλλες, μεταξύ των πρωθυπουργών της Σερβίας και του Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι αντίστοιχα.