current views are: 1

30 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση16:24

Μιλούσε στο κινητό την ώρα που έστελνε στο θάνατο 79 ανθρώπους

Σοκ προκαλούν τα πρώτα στοιχεία από τα «μαύρα» κουτιά του μοιραίου τρένου, που εκτροχιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Σαντιάγο δε Κομποστέλα της Ισπανίας. 

Δημοσίευση 16:24’
αρθρο-newpost

Σοκ προκαλούν τα πρώτα στοιχεία από τα «μαύρα» κουτιά του μοιραίου τρένου, που εκτροχιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Σαντιάγο δε Κομποστέλα της Ισπανίας. 

Σοκ προκαλούν τα πρώτα στοιχεία από το «μαύρο» κουτί του μοιραίου τρένου, που εκτροχιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Σαντιάγο δε Κομποστέλα της Ισπανίας

Σύμφωνα λοιπόν με τις πρώτες εκτιμήσεις των ερευνητών, την ώρα της σύγκρουσης ο μηχανοδηγός του τρένου Φρανθίσκο Χοσέ Γκαρθόν μιλούσε στο κινητό τηλέφωνο με προσωπικό της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων (Renfe) κι ενώ το τρένο κινούταν με ταχύτητα 153 χλμ/ώρα. Να σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο σημείο η μέγιστη επιτρεπτή ταχύτητα ήταν τα 80 χλμ/ώρα. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός του ότι μιλούσε στο τηλέφωνο, παράλληλα «συμβουλευόταν έναν χάρτη.

«Τα προηγούμενα χιλιόμετρα πριν από το σημείο του δυστυχήματος, ο συρμός εκινείτο με 192 χλμ/ώρα», ανέφερε το δικαστήριο στην ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας πως «τα φρένα είχαν ενεργοποιηθεί λίγα δευτερόλεπτα πριν από το δυστύχημα», με αποτέλεσμα η ταχεία να εκτροχιάζεται με τεράστια ταχύτητα. 

Ο ίδιος ο οδηγός της αμαξοστοιχίας έχει παραδεχθεί από την πρώτη στιγμή πως κινούταν με υπερβολική ταχύτητα και θεωρείται ύποπτος για ανθρωποκτονία κατά συρροή από αμέλεια, χωρίς ωστόσο να του έχουν απαγγελθεί επισήμως σχετικές κατηγορίες. Την Κυριακή αφέθηκε ελεύθερος αλλά παραμένει υπό δικαστική επιτήρηση.

Στόχος των ερευνών πλέον είναι να εξακριβωθούν οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία και να διευκρινιστεί εάν προκλήθηκε από μηχανικό πρόβλημα ή από την υπερβολική ταχύτητα του οδηγού.

Υπενθυμίζεται πως από το δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους 79 άτομα, ενώ στα νοσοκομεία της Γαλικίας βρίσκονται ακόμη 66 τραυματίες, εκ των οποίων 15 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.


σχετικα αρθρα