Σε διάβημα διαμαρτυρίας στον ΟΗΕ αποφάσισαν να προχωρήσουν οι χώρες - μέλη της Alba - της ένωσης λατινοαμερικανικών κρατών που ίδρυσαν η Βενεζουέλα και η Κούβα- για το κατασκοπευτικό πρόγραμμα των ΗΠΑ που αποκάλυψε ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας 'Εντουαρντ Σνόουντεν.

Οι ηγέτες των εννέα χωρών της "Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της Αμερικής μας", θα συγκροτήσουν ομάδα για την προετοιμασία της εν λόγω διαμαρτυρίας, η οποία θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψαν στη διάρκεια της περιφερειακής διάσκεψης της Alba στο Γκουαγιακίλ του Ισημερινού.

Στη διαμαρτυρία τους, οι ηγέτες της Alba θα καταγγέλλουν "το σύστημα μαζικής κατασκοπείας σε παγκόσμιο επίπεδο, των ΗΠΑ, το οποίο παραβιάζει την παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και άλλους διεθνείς κανόνες".

Εκτός από τη Βενεζουέλα και τη Κούβα, στην Alba συμμετέχουν οι περισσότερες χώρες της περιοχής που κυβερνώνται από τη ριζοσπαστική αριστερά, ανάμεσά τους ο Ισημερινός, η Βολιβία και η Νικαράγουα.

TAGS