Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι φωτογραφίες από τα εργοστάσια Pegatron στην Κίνα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ύστερα από την «επίσκεψη» των απεσταλμένων για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα, China Labor Watch. 

Εκεί, χιλιάδες εργάτες δουλεύουν αμέτρητες ώρες, σαν ρομπότ, για να συναρμολογήσουν τα πανάκριβα προϊόντα της Apple, όπως τα iPhones, τους υπολογιστές iMac και τα iPads, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως το China Labor Watch διαπίστωσε 86 παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι εργάτες στο εργοστάσιο του ομίλου Pegatron στη Σαγκάη, όπου κατασκευάζεται και τo φθηνότερο iPhone με το πλαστικό κάλυμμα που πρόκειται να διατεθεί αργότερα μέσα στο 2013, δουλεύουν τουλάχιστον 11 ώρες την ημέρα, κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας, προκειμένου να κερδίσουν 1,5 δολάριο, ενώ ζουν εσώκλειστοι σε κοιτώνες των 12 ατόμων.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως οι εργάτες με σύμβαση της Apple είναι όλοι νέοι, καθώς η εταιρεία δεν προσλαμβάνει άτομα άνω των 35 ετών. Μάλιστα, στην Apple δεν μπορούν να δουλέψουν Θιβετιανοί  ή Ουιγούροι ή όσοι έχουν  τατουάζ.

Οι παρακάτω φωτοτογραφίες τραβήχτηκαν κρυφά και αποδεικνύουν με τρανό τρόπο τον εργασιακό μεσαίωνα στα συγκεκριμένα εργοστάσια. Η Apple από την πλευρά της ανακοίνωσε πως θα κάνει έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες ης Κινεζικής και της Διεθνούς Επιθεώρησης Εργασίας.