Σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο το πρωί αναμένεται η ετυμηγορία του ιταλικού Αρείου Πάγου, σχετικά με την αθωότητα ή την ενοχή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε ό,τι αφορά την υπόθεση φορολογικής απάτης σε αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Τη μείωση του χρόνου στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων από πέντε σε τρία χρόνια ζήτησε ο γενικός εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αντόνιο Μούρα.

Υπενθυμίζεται ότι το εφετείο του Μιλάνου καταδίκασε τον «καβαλιέρε» για την εν λόγω υπόθεση σε τετραετή φυλάκιση (τα τρία χρόνια παραγράφονται) και σε πενταετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

«Στην υπόθεση αυτή μπορεί κανείς να διακρίνει όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το αδίκημα φορολογικής απάτης. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν το άτομο που την εμπνεύστηκε», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας, προσθέτοντας πως «έγινε χρήση ανύπαρκτων, ουσιαστικά, φορολογικών αποδείξεων» και ότι «το ύψος της φοροδιαφυγής παραμένει σημαντικό».

Σύμφωνα, όμως, με τον κ.Μούρα, «η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει γι' αυτού του είδους τα αδικήματα στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων χρονικής διάρκειας μέχρι και τριών ετών». «Πρέπει να υπάρξει μείωση, λοιπόν, της ποινής αυτής, σεβόμενοι τα όρια που θέτει ο νόμος, από τη στιγμή που το εφετείο του Μιλάνου δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις σχετικά με την επιλογή του να επιβάλει υψηλότερη καταδίκη», πρόσθεσε.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο γνωστότερος δικηγόρος του Μπερλουσκόνι, Φράνκο Κόππι, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων «ένα τεράστιο λάθος».