Ο αριθμός των Κουβανών πολιτών που εγκαταλείπουν τη χώρα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση της χώρας. Ένα τέτοιο μεγάλο κύμα μετανάστευσης είχε να σημειωθεί στην Κούβα από το 1994, όταν χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειπαν μαζικά τη χώρα.

Στις ΗΠΑ από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την επιμήκυνση του χρονικού ορίου των πράσινων καρτών που χορηγούνται στους κουβανούς πολίτες, από έξι μήνες σε πέντε χρόνια, κάτι που τους επιτρέπει να πραγματοποιούν πολλαπλές επισκέψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσα σε αυτή την πενταετία, και πλέον δεν θα χρειάζεται να κάνουν αιτήσεις και να καταβάλουν το ποσό των 160 δολαρίων για αυτό το προνόμιο.

Η Κούβα, επίσης, απελευθέρωσε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς τον Ιανουάριο, γεγονός που καθιστά ευκολότερη και λιγότερο δαπανηρή για τους κατοίκους να ταξιδέψουν και να επιστρέψουν στη χώρα αφότου έχουν μεταναστεύσει.

Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, ο αριθμός των Κουβανών πολιτών που εγκαταλείπουν τη χώρα έχει ανέλθει στους 39.000 ετησίως, αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο σχετική έκθεση.  

Στην έκθεση δεν αναφέρεται ο μέσος όρος ηλικίας των πολιτών που εγκαταλείπουν τη χώρα, αλλά όπως αναφέρει το Reuters, οι περισσότεροι που μεταναστεύουν, είναι νέοι, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Η συντριπτική πλειονότητα καταλήγει στις ΗΠΑ όπου τους χορηγείται άμεσα άδεια παραμονής, ακόμα και αν έχουν εισέλθει στη χώρα παράνομα.

TAGS