current views are: 1

1 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση09:08

Εξηγήσεις Ραχόι στο κοινοβούλιο για τα «μαύρα ταμεία» – «Δεν παραιτούμαι»

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έδωσε εξηγήσεις σήμερα στο κοινοβούλιο για το σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο αφορά τα «μαύρα ταμεία» που φέρεται να διαχειριζόταν ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος (PP), Λουίς Μπάρθενας, απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί αδιαφανών πληρωμών. Κόντρα με την αντιπολίτευση που ζητά παραίτηση.

Δημοσίευση 09:08’
αρθρο-newpost

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έδωσε εξηγήσεις σήμερα στο κοινοβούλιο για το σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο αφορά τα «μαύρα ταμεία» που φέρεται να διαχειριζόταν ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος (PP), Λουίς Μπάρθενας, απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί αδιαφανών πληρωμών. Κόντρα με την αντιπολίτευση που ζητά παραίτηση.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έδωσε εξηγήσεις σήμερα στο κοινοβούλιο για το σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο αφορά τα «μαύρα ταμεία» που φέρεται να διαχειριζόταν ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος (PP), Λουίς Μπάρθενας, απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί αδιαφανών πληρωμών.

Ο ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το κόμμα του, το Λαϊκό Κόμμα, είχε πληρώσει «πρόσθετους μισθούς» σε ηγετικά του στελέχη αλλά αυτά ανταποκρίνονταν σε «εργασία» που είχαν προσφέρει.

Τα ποσά «πληρώθηκαν για μια εργασία και συμπεριελήφθησαν στο λογιστήριο», υποστήριξαν.

«Η δήλωση των εσόδων αυτών στην εφορία είναι μια ατομική ευθύνη», πρόσθεσε ο Ραχόι σε παρέμβασή του ενώπιον των βουλευτών.

Ο Ραχόι δήλωσε ότι εξαπατήθηκε δείχνοντας εμπιστοσύνη στον πρώην ταμία του Λαϊκού Κόμματος Λουίς Μπάρθενας, ο οποίος έχει προφυλακιστεί εν μέσω της έρευνας για την υπόθεση, κατά την παρέμβασή του στο κοινοβούλιο.

«Εξαπατήθηκα δείχνοντας εμπιστοσύνη σε κάποιον που δεν την άξιζε», είπε ενώπιον των βουλευτών, επικαλούμενος το όνομα αυτού που φέρεται να διοχέτευε χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» σε ηγετικά στελέχη του κόμματος και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο Ραχόι απέκλεισε την περίπτωση να παραιτηθεί δηλώνοντας ότι η «υπόθεση Μπάρθενας» δεν τον εμπόδισε, ούτε θα τον εμποδίσει να κυβερνήσει.

«Τίποτε σε σχέση με το θέμα αυτό δεν με εμπόδισε ούτε θα με εμποδίσει να κυβερνήσω». «Τίποτε από αυτά δεν αγγίζει, περιορίζει ή επηρεάζει το πρόγραμμα της κυβέρνησης», τόνισε.

Κόντρα με την αντιπολίτευση που ζητά παραίτηση

Ο  Ραχόι δήλωσε ενώπιον των Ισπανών βουλευτών ότι «ούτε θα παραιτηθεί, ούτε θα προκηρύξει εκλογές», παρά τα σχετικά αιτήματα από την αντιπολίτευση. «Ορισμένοι ηγέτες ζήτησαν την παραίτησή μου. Τους απαντάω ‘όχι'”. Δεν θα δηλώσω ένοχος, επειδή δεν είμαι. Ούτε θα παραιτηθώ, ούτε θα προκηρύξω εκλογές», σημείωσε. «Δεν έχω κανένα τεκμήριο κανενός είδους που να επιτρέπει να θεωρήσουμε ότι το κόμμα μου χρηματοδοτήθηκε παράνομα», σημείωσε ο Ραχόι. «Δεν είμαι η προσωποποίηση της αρετής, αλλά είμαι ένας δίκαιος και έντιμος άνθρωπος», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ισπανικής αντιπολίτευσης Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα ζήτησε σήμερα εκ νέου την παραίτηση του ισπανού πρωθυπουργού.

«Κύριε Ραχόι, δεν είπατε την αλήθεια στους Ισπανούς. Βλάπτετε τη χώρα. Για το λόγο αυτό, σήμερα σας ζητώ να παραιτηθείτε. Σας ζητώ μια κίνηση αλληλεγγύης απέναντι σε μια χώρα που δεν μπορεί να υποφέρει έχοντας στην ηγεσία της έναν αρχηγό της κυβέρνησης όπως εσείς», δήλωσε ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος απαντώντας στον ισπανό πρωθυπουργό.

«Δεν είπατε την αλήθεια, όταν λέγατε ότι όλα ήταν ψεύδη, γιατί η ύπαρξη του “μυστικού ταμείου” (του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος) έχει αποδειχθεί», δήλωσε ο Ρουμπαλκάμπα εξηγώντας πως επί μήνες ο Ραχόι υποστήριζε τον πρώην ταμία Λουίς Μπάρθενας πριν τον εγκαταλείψει σήμερα κατά την παρέμβασή του στο κοινοβούλιο.

Κατά τον ίδιο, το Λαϊκό Κόμμα «μεγάλωσε, έζησε και κέρδισε τις εκλογές μέσω ενός συστήματος παράνομης χρηματοδότησης επί τουλάχιστον 20 χρόνια». Το Σοσιαλιστικό Κόμμα «δεν παραιτείται από την επιλογή της πρότασης μομφής», πρόσθεσε ο Ρουμπαλκάμπα.

Παράλληλα ο Κάγιο Λάρα, ο επικεφαλής του μικρού οικολογικού κομμουνιστικού κόμματος Ενωμένη Αριστερά που απέσπασε 11 έδρες στο σύνολο των 350 στις εκλογές του 2011, δήλωσε ότι ο Ραχόι δεν είναι «σήμερα αξιόπιστος» και δεν προσφέρει «εγγύηση σταθερότητας».

«Αναλάβετε τις ευθύνες σας, κάντε το σας παρακαλώ για την Ισπανία, παραιτηθείτε και προκηρύξτε εκλογές», τόνισε.


σχετικα αρθρα