Νέες δικαστικές κλήσεις σε απολογία για ανθρωποκτονία εξ αμελείας φέρεται, σύμφωνα δημοσιεύματα, να είναι έτοιμη να αποστείλει η εισαγγελία της πόλης Αβελίνο της Κάτω Ιταλίας, καθώς συνεχίζεται η έρευνα για την απόδοση ευθυνών σχετικά με την πτώση ενός τουριστικού λεωφορείου από γέφυρα ύψους τριάντα μέτρων, την νύχτα της περασμένης Κυριακής, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 38 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων δεκατριών.

Επισήμως η εισαγγελία έχει στείλει μόνον μια κλήση σε απολογία, στον Τζενάρο Λαμέτα, ιδιοκτήτη της εταιρίας στην οποία ανήκε το συγκεκριμένο τουριστικό λεωφορείο, το οποίο είχε διανύσει 800.000 χλμ. μετά την απόκτησή του. Ο Λαμέτα είναι αδελφός του οδηγού του μοιραίου οχήματος, ο οποίος έχασε την ζωή του στο τραγικό δυστύχημα.

Ωστόσο σύμφωνα με την εφημερίδα της Νάπολης Ιλ Ματίνο και το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA πρόκειται να αποδοθούν ευθύνες και σε τρεις ανώτερους ιθύνοντες της Ιταλικής Εταιρίας Αυτοκινητοδρόμων. Η εφημερίδα αναφέρθηκε στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας και δυο υπεύθυνους του αυτοκινητόδρομου Α10, στον οποίο σημειώθηκε το δυστύχημα.

Ο Τύπος έχει αναφερθεί επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες σε πιθανό ελαττωματικό σχεδιασμό του αυτοκινητόδρομου, ο οποίος παρουσιάζει μεγάλη κλίση, με απότομη κατηφόρα, στο σημείο της οδογέφυρας απ' όπου ακριβώς το λεωφορείο έπεσε στο κενό. Πρόκειται να ερευνηθεί επίσης αν ο προστατευτικός τοίχος στο τμήμα αυτό του αυτοκινητόδρομου Α10 είχε ανεγερθεί όπως ορίζουν οι προβλεπόμενες προδιαγραφές.

Κατά τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν προκύψει από την έρευνα, ο οδηγός προσπάθησε να μειώσει ταχύτητα ρίχνοντας το λεωφορείο πάνω στον πλαϊνό προστατευτικό τοίχο, ο οποίος κατέρρευσε με αποτέλεσμα το όχημα να πέσει από την γέφυρα.