Την εκτίμηση ότι «οδηγούμαστε με μεγάλη ταχύτητα προς την δικτατορία», εξέφρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αναφερόμενος στο μέλλον της χώρας του μετά τις διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη.

«Το ΑΚΡ είναι από κάθε άποψη μη δημοκρατικό κόμμα. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να πει δημοσίως ότι πιστεύει στην ισότητα ανδρών και γυναικών. Δεν το έχει πει ποτέ. Ένα πρόσωπο το οποίο δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο, δεν μπορεί, κατά την άποψή μας, να είναι ούτε δυτικό ούτε δημοκρατικό», τόνισε ο Τούρκος πολιτικός, προσθέτοντας ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν σέβεται την διάκριση των εξουσιών και η χώρα «οδεύει με τέρμα το γκάζι προς ένα απολυταρχικό καθεστώς», καθώς, όπως ανέφερε, δημοσιογράφοι, συγγραφείς και γελοιογράφοι που δεν αρέσουν στον πρωθυπουργό βρίσκονται κλεισμένοι στην φυλακή.

Ο ίδιος ο κ. Κιλιτσντάρογλου δηλώνει δυτικός και τάχθηκε υπέρ της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ήταν το κόμμα μας που εγκαινίασε την ενταξιακή διαδικασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε τον δυτικό πολιτισμό, θέλουμε την δυτική αντίληψη περί δημοκρατίας και περί ελευθερίας. Κάποιες φορές η Δύση προσπαθεί να μας επιβάλει την σκέψη ότι θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με μία δεύτερης κατηγορίας δημοκρατία. Κάτι τέτοιο δεν το δεχόμαστε... Εντάξτε μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση!», είπε ο αρχηγός του CHP και υποστήριξε ότι μια Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία μέλος της θα κερδίσει μεγαλύτερη επιρροή τόσο στις περιοχές προς τον Καύκασο όσο και στην Μέση Ανατολή.

Αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν από την Πλατεία Ταξίμ, ο κ. Κιλιτσντάρογλου υποστήριξε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τις διαδηλώσεις στην Πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, τονίζει ωστόσο ότι άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο για την Τουρκία. «Η στάση του Ερντογάν ‘έχω την πλειοψηφία και κάνω ό,τι θέλω’ αποτελεί πια παρελθόν», υποστηρίζει.