Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι παρέδωσε σήμερα στον πρωθυπουργό του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ πρόσκληση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για συνομιλίες όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τον αγώνα κατά των Ταλιμπάν.

«Για να συνεχίσουμε τις σημαντικές διμερείς μας συνομιλίες στο πλέον υψηλόβαθμο επίπεδο, παρέδωσα στον πρωθυπουργό Σαρίφ, εξ ονόματος του προέδρου των ΗΠΑ, μια πρόσκληση για να τον συναντήσει σε μια διμερή σύνοδο κορυφής στις ΗΠΑ το προσεχές φθινόπωρο», δήλωσε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ισλαμαμπάντ.

Η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού του Πακιστάν και του Ομπάμα θα μπορούσε να γίνει "σε περίπου έναν μήνα στις ΗΠΑ", διευκρίνισε.

Στο Ισλαμαμπάντ ο Κέρι συναντήθηκε με Πακιστανούς αξιωματούχους με στόχο να τους παροτρύνει να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις τους κατά των ισλαμιστών ανταρτών που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, την ώρα που τα αμερικανικά στρατεύματα ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την χώρα αυτήν στα τέλη του 2014.

Η επίσκεψη του Κέρι στο Πακιστάν είναι η πρώτη ενός επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έπειτα από αυτήν που πραγματοποίησε η Χίλαρι Κλίντον τον Οκτώβριο του 2011.

Το Ισλαμαμπάντ διαμαρτύρεται τακτικά κατά των πολλών επιθέσεων αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έχουν στόχο ισλαμιστές εξτρεμιστές οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο σε ζώνες στις οποίες ζουν φυλές στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

Το Πακιστάν θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις αυτές συνιστούν παραβίαση της εθνικής του κυριαρχίας, ενώ οι ΗΠΑ σημειώνουν ότι αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο στον αγώνα κατά των εξτρεμιστικών ομάδων στην περιοχή.