Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, είχε συζητήσει με την Μάργκαρετ Θάτσερ το 1982 σχετικά με ένα μυστικό σχέδιο το οποίο είχε στόχο να μειωθεί ο αριθμός των Τούρκων που ζούσαν στην τότε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας κατά 50%, σύμφωνα με ένα απόρρητο έγγραφο της βρετανικής κυβέρνησης το οποίο επικαλέστηκε στην ηλεκτρονική του έκδοση το περιοδικό Der Spiegel.

Το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό έγραψε ότι ο τότε καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Κολ είχε μιλήσει στην Θάτσερ για το σχέδιό του αυτό κατά τη διάρκεια μιας συνάντησής τους στη Βόννη την 28η Οκτωβρίου 1982, όπως αναφέρεται σε βρετανικό έγγραφο στο οποίο περιέχονται τα πρακτικά της συνάντησης και σύμφωνα με το Σπίγκελ παρέμεινε κρατικό απόρρητο επί 30 χρόνια.

«Ο καγκελάριος Κολ είπε ότι ήταν απαραίτητο τα επόμενα τέσσερα χρόνια να μειωθεί ο αριθμός των Τούρκων κατά 50% – αλλά δεν μπορούσε να δηλώσει κάτι τέτοιο δημόσια», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης, που επικαλείται το δημοσίευμα αυτό.

«Είναι αδύνατον η Γερμανία να ενσωματώσει τον τρέχοντα αριθμό των Τούρκων μεταναστών», σύμφωνα με τα πρακτικά.

Ο Κολ, ο οποίος παρέμεινε καγκελάριος ως το 1998 και ηγέτης του συντηρητικού κόμματος Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για 25 χρόνια, είχε δηλώσει επανειλημμένα κατά την διάρκεια της θητείας του ότι η Γερμανία δεν ήταν μια χώρα για μετανάστες, παρότι οι αριθμοί τους αυξάνονταν σταθερά και σήμερα, στη χώρα των 82 εκατομμυρίων κατοίκων, ζουν περίπου 7 εκατομμύρια μετανάστες.

Στη Γερμανία σήμερα ζουν σχεδόν 3 εκατομμύρια Γερμανοί τουρκικής καταγωγής, πολλοί εκ των οποίων πήραν την γερμανική υπηκοότητα μετά τις τροποποιήσεις στο νομικό πλαίσιο που διέπει την μετανάστευση και θεσπίστηκε έπειτα από την ήττα της CDU του Κολ στις εκλογές του 1998 από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Η Δυτική Γερμανία είχε προσκαλέσει πολλούς Τούρκους να μεταναστεύσουν μαζικά στη χώρα για να καλύψει τις ελλείψεις σε εργατικά χέρια που αντιμετώπιζε εν μέσω του «οικονομικού θαύματος», από το 1961 και μετά. Κατά την διάρκεια των δεκαετιών του 1950 και του 1960, πολλοί λεγόμενοι «προσκεκλημένοι εργαζόμενοι» είχαν επίσης μεταναστεύσει στην ΟΔΓ από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Τυνησία και τη Γιουγκοσλαβία.

Το Spiegel τόνισε πως ο Κολ είχε πει στην Θάτσερ ότι η Δυτική Γερμανία ήθελε να επαναπατρίσει εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους.