Ο μυθιστορηματικός ήρωας του Σκωτσέζου συγγραφέα Τζέιμς Μπάρι, Πίτερ Παν, φαίνεται ότι αποτελεί "κακό παράδειγμα" για τους νέους στην Κροατία οι οποίοι δεν εγκαταλείπουν την οικογενειακή θαλπωρή και προτιμούν τη συμβίωση με τους γονείς τους. 

Το σύνδρομο του Πίτερ Παν στην Ευρώπη έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, καθώς ένας στους τρεις άνδρες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25-34, ζει μαζί με τους γονείς του. Αντίστοιχα, στις γυναίκες, μία στις πέντε παραμένει στο πατρικό σπίτι.

Η Κροατία, σύμφωνα με τα στοιχεία πανευρωπαϊκής έρευνας, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει η εφημερίδα "Jutarnji List" βρίσκεται κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Το 71% των νέων ανδρών και το 50% των γυναικών, ηλικίας από 20 έως 30 ετών, παραμένει στην οικογενειακή εστία.

Βέβαια, προστίθεται στο δημοσίευμα, οι λόγοι για τους οποίους οι νέοι της Κροατίας δεν εγκαταλείπουν τη σπιτική ζεστασιά, διαφέρουν σε σχέση με άλλες χώρες. Στην Κροατία, το χαμηλό βιοτικό επίπεδο - έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών - και η αδυναμία πληρωμής βασικών οικονομικών υποχρεώσεων, εμποδίζουν τους νέους να ανοίξουν τα "φτερά" τους.