Μια μυστική επίσκεψη-αστραπή που πιθανόν συνδέεται με την υπόθεση του πρώην συνεργάτη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν έκανε σήμερα στο αεροδρόμιο της Βιέννης ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, μετέδωσε η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

Τον "ενδιάμεσο σταθμό" στη Βιέννη κατά την πτήση του από το Πακιστάν προς Λονδίνο του ΥΠΕΞ Κέρι επιβεβαίωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Αυστρία. Ο Τζον Κέρι, ανέφερε, αναχώρησε ήδη από την αυστριακή πρωτεύουσα.

Παρατηρητές εικάζουν ότι στο αεροδρόμιο της Βιέννης διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης, η οποία παραχώρησε χθες άσυλο και άδεια παραμονής του στη Ρωσία διάρκειας ενός χρόνου στον –γνωστό για τις αποκαλύψεις του γύρω από τις δραστηριότητες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πρώην συνεργάτη τους–Σνόουντεν.

Πριν από ακριβώς ένα μήνα το αεροδρόμιο Σβέχατ της Βιέννης είχε βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής σε σχέση με την ίδια υπόθεση: σε αυτό έγινε η αναγκαστική στάση και καθήλωση του αεροπλάνου του προέδρου της Βολιβίας 'Εβο Μοράλες επί 13 ώρες, έπειτα από το κλείσιμο του εναέριου χώρου διαφόρων χωρών, λόγω των υποψιών των ΗΠΑ ότι μετέφερε τον Σνόουντεν.

Στο ίδιο αεροδρόμιο είχε πραγματοποιηθεί πριν από τρία χρόνια, στις αρχές Ιουλίου του 2010, και η μεγαλύτερη ανταλλαγή κατασκόπων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία τις τελευταίες δεκαετίες, επαναφέροντας στη μνήμη την παλιά φήμη της Βιέννης ως "πρωτεύουσας των κατασκόπων" σε παγκόσμια κλίμακα.