current views are: 1

2 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση18:44

Ο Μπερλουσκόνι και το κόμμα του εκβιάζουν εκλογές

Στα πρόθυρα μίας πολύ σοβαρής κρίσης μπαίνει η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα, μετά την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού και ηγέτη της Κεντροδεξιάς Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Δημοσίευση 18:44’
αρθρο-newpost

Στα πρόθυρα μίας πολύ σοβαρής κρίσης μπαίνει η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα, μετά την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού και ηγέτη της Κεντροδεξιάς Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Στα πρόθυρα μίας πολύ σοβαρής κρίσης μπαίνει η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα στην Ιταλία, μετά την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού και ηγέτη της Κεντροδεξιάς Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Τόσο ο Καβαλίερε, όσο και οι κοινοβουλευτικοί του Pdl, μιλούν πλέον ευθέως για εκλογές, με τους τελευταίους μάλιστα να θέτουν τις παραιτήσεις τους στην διάθεση των εκπροσώπων τους σε Βουλή και Γερουσία σε μία προσπάθεια να εντείνουν τις πιέσεις προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόριο Ναπολιτάνο για απονομή χάριτος στον «Καβαλιέρε».

«Αλλαγές στη Δικαιοσύνη ή εκλογές»

Η ιταλική Κεντροδεξιά πρέπει να πιέσει για μια μεταρρύθμιση στο δικαστικό σύστημα ή να επιβάλει νέες εκλογές, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και επικεφαλής της παράταξης, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μιλώντας την Παρασκευή στους βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματός του, «Λαός της Ελευθερίας», σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

«Εάν δεν υπάρξει μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, είμαστε έτοιμοι για νέες εκλογές», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο «Καβαλιέρε».

«Δώστε χάρη στον Καβαλίερε, αλλιώς θα παραιτηθούμε»

Την ίδια ώρα, κοινοβουλευτικοί του PdL, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi, έθεσαν τις παραιτήσεις τους στην διάθεση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών ομάδων του κεντροδεξιού κόμματος στην βουλή και στη γερουσία, τους Ρενάτο Μπρουνέτα και Ρενάτο Σκιφάνι αντίστοιχα.

Ο Σκιφάνι διέψευσε ότι οι κοινοβουλευτικοί παραιτήθηκαν ήδη, προειδοποίησε όμως ότι αυτό θα συμβεί εάν δεν εισακουστούν.

Οι δυο εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων φέρονται να σχεδιάζουν να μεταβούν το συντομότερο δυνατόν στο προεδρικό μέγαρο, προκειμένου να ζητήσουν από τον Ναπολιτάνο «να αποκατασταθεί η Δημοκρατία», πιθανόν με την απονομή χάριτος στον ηγέτη του PdL.

Ωστόσο πηγές που πρόσκεινται στην προεδρία διεμήνυσαν ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο ορίζει με σαφήνεια ποια πρόσωπα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για την απονομή χάριτος και υπό ποίες συνθήκες – κάτι που ερμηνεύθηκε από πολιτικούς παρατηρητές ως μια έμμεση προειδοποίηση από μέρους του Ναπολιτάνο πως ένα τέτοιο αίτημα δεν μπορεί να υποβληθεί από τους επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του PdL και δεν μπορεί να απονεμηθεί χάρη στον ηγέτη της κεντροδεξιάς πριν ολοκληρωθούν οι εκκρεμείς δίκες του.

Ο Μπρουνέτα δήλωσε όμως σιβυλλικά πως «εάν το αίτημα απονομής χάριτος δεν γίνει δεκτό, ξέρουμε τι να κάνουμε για να αποκατασταθεί η δημοκρατία».


σχετικα αρθρα