Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο τα αιματηρά γεγονότα στη Λιβύη και ζήτησε να σταματήσει άμεσα η χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών στη χώρα, ενώ ίδια ώρα η διεθνής κοινότητα πιέζει τον λίβυο ηγέτη να αποχωρήσει, apeil;ωντας τον με κυρώσεις.

Ο κ. Ρόμπεϊ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Σόφια, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση, αργά χθες το βράδυ, με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για στήριξη των αραβικών χωρών στην πορεία τους προς τη δημοκρατία και την ευημερία.

Αφού επισήμανε ότι το δικαίωμα επιλογής του μέλλοντος των χωρών αυτών ανήκει στους πολίτες τους, ο κ. Βαν Ρόμπεϊ εξέφρασε τη βούληση της ενωμένης Ευρώπης να βοηθήσει στη δημιουργία και την εμπέδωση δημοκρατικών θεσμών, την οικονομική ανάπτυξη, την καταπολέμηση της φτώχειας και της κοινωνικής ανισότητας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το συμφέρον της ΕΕ απαιτεί στις "νότιες γειτονικές χώρες", να υπάρχει μόνιμη σταθερότητα, που να στηρίζεται στο σεβασμό των δημοκρατικών αξιών, των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, απότην πλευρά του έκανε σήμερα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει την πίεση προς τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι να παραιτηθεί. "Πρέπει να ειπωθεί ότι οι πιθανότητες είναι υπέρ της παραίτησής του και νομίζω ότι θα είναι σημαντικό για όλους εμάς, σε διεθνές επίπεδο, τις επόμενες μέρες, να αυξήσουμε την πίεση σε ένα καθεστώς, που κατά γενική ομολογία διαπράττει τώρα σοβαρά αδικήματα", δήλωσε ο Χέιγκ στο BBC Radio 4.

"Θα αναζητήσουμε τρόπους για να λογοδοτήσουν εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για αυτά τα πράγματα και αυτό πρέπει να το έχουν υπ' όψιν προτού διατάξουν και άλλες επιθέσεις".

Ο γάλλος υπουργός Αμυνας, Αλέν Ζιπέ, δήλωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, ότι ελπίζει πως σύντομα θα τερματιστεί η εξουσία του Μουάμαρ Καντάφι.

"Ελπίζω από την καρδιά μου ότι ο Καντάφι περνάει τις τελευταίες του ημέρες ως ηγέτης", είπε ο Ζιπέ σε συνέντευξή του, επαναλαμβάνοντας τις γαλλικές εκκλήσεις για την επιβολή κυρώσεων μετά την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης στη Λιβύη.

Ερωτηθείς για το αν οι κυρώσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη διακοπή της αγοράς πετρελαίου από τη Λιβύη ο υπουργός είπε: "αν αυτό προτεινόταν εγώ θα συμφωνούσα".

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ εξετάζουν "ένα ευρύ φάσμα μέτρων" για να αντιμετωπίσουν τη βία στη Λιβύη και οι "κυρώσεις" είναι μέρος αυτών, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η Γαλλία και η Γερμανία ασκούν πιέσεις στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων και έχουν αποσπάσει τη δέσμευσή τους ότι θα εξετάσουν αυτή την πρόταση.

Κάποιες κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η ιταλική, προειδοποιούν για την πιθανότητα οικονομικών προβλημάτων αν επηρεαστούν οι προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

"Όχι" της Τουρκίας σε κυρώσεις κατά της Λιβύης

Η Τουρκία εξέφρασε την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά του λιβυκού καθεστώτος, διότι αυτλες θα "τιμωρήσουν το λαό", σύμφωνα με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη στιγμή που ΗΠΑ και ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτό μετά τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

"Δεν είναι σωστό να ενεργήσουμε βεβιασμένα σ΄αυτήν την περίσταση. Και δεν είναι σωστό στην παρούσα φάση να ληφθούν μέτρα κατά της Λιβύης γιατί τα μέτρα αυτά θα τιμωρήσουν τον πληθυσμό", τόνισε ο Ερντογάν.