Η κρίση στη Συρία μπορεί να επιλυθεί μόνο με την πάταξη της «τρομοκρατίας», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής, σε σπάνια ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, αναφερόμενος στους αντάρτες που μάχονται κατά του καθεστώτος του, για περισσότερο από δύο χρόνια.

Όπως υποστήριξε ο σύρος πρόεδρος, ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός, που θεωρείται η αντιπολίτευση στη Συρία, έχει αποτύχει και δεν μπορεί να διαδραματίσει κανένα ρόλο στην εξεύρεση πολιτικής λύσης, για τον τερματισμό της σύγκρουσης που έχει αιματοκυλίσει τη χώρα από το 2011.

«Δεν μπορεί να βρεθεί λύση με την τρομοκρατία, παρά μόνο με την καταστολή της από ένα σιδερένιο χέρι», τόνισε, «...κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα σκεφτόταν ότι η τρομοκρατία μπορεί να ελεγχθεί από την πολιτική».

Κατά την ομιλία του, διάρκειας 45 λεπτών, ο πρόεδρος της Συρίας κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να πολεμήσουν και να καταστείλουν την εξέγερση. «Η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στο πεδίο της μάχης», ήταν το μήνυμα που έστειλε.

Κατά τον πρόεδρο της Συρίας, οποιαδήποτε βήματα προς μια πολιτική λύση, μπορεί να συνδυαστούν με τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των ανταρτών.

Από το Μάρτιο του 2011, όταν στη Συρία ξεκίνησε η εμφύλια σύγκρουση, με απαίτηση την πολιτική αλλαγή και την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι. Η εμφύλια σύγκρουση έχει επίσης αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ η χώρα βυθίστηκε σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση.

TAGS