Τουρκικό δικαστήριο θα εκδώσει σήμερα απόφαση για τους σχεδόν 300 κατηγορούμενους για το σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν στην υπόθεση «Εργκένεκον».

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν στήσει οδοφράγματα γύρω από την αίθουσα του δικαστηρίου έξω από τις φυλακές του Σιλιβρί, δυτικά της Κωνσταντινούπολης κι έχουν εντείνει τα μέτρα ασφαλείας λόγω της απόφασης υποστηρικτών των κατηγορούμενων να διαδηλώσουν διαμαρτυρόμενοι για την δίκη που διαρκεί πέντε χρόνια κι έχει φέρει στην επιφάνεια την πόλωση που επικρατεί στην τουρκική κοινωνία.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ένα δίκτυο αποτελούμενο από εθνικιστές με την κωδική ονομασία «Εργκένεκον», επεδίωξε ανεπιτυχώς να ανατρέψει την κυβέρνηση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, οργανώνοντας βίαιες, αποσταθεροποιητικές ενέργειες ώστε να προλειανθεί το έδαφος για επέμβαση του στρατού.

Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται αξιωματικοί του στρατού, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί καθώς και ο απόστρατος στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Ενόψει της ετυμηγορίας, οι αρχές απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις έξω από το δικαστήριο, ενώ το Σάββατο η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους στα γραφεία μίας κοσμικής οργάνωσης, ενός πολιτικού κόμματος κι ενός τηλεοπτικού σταθμού και έθεσε υπό κράτηση 20 άτομα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το δικαστήριο στο Σιλιβρί καταδίκασε περισσότερους από 300 αξιωματικούς του στρατού σε ποινές φυλάκισης για το σχέδιο ανατροπής του Ερντογάν πριν από μία δεκαετία στην υπόθεση «Βαριοπούλα».

Το δικαστήριο αναμένεται να ξεκινήσει εντός ολίγου την ανακοίνωση των αποφάσεών του. Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει την επιβολή ισόβιας κάθειρξης για 64 από τους κατηγορούμενους. Όσοι κριθούν ένοχοι αναμένεται να εφεσιβάλουν την απόφαση.